JÄÄKIEKKO Kaikkiaan 22 suomalaispelaajaa varattiin NHL:ään viikonloppuna Vancouverissa järjestetyssä varaustilaisuudessa. Iso suomalaisvarausten määrä jatkoi edellisvuosien trendiä ja kertoo osaltaan kovista tuloksista suomalaisessa pelaajakehityksessä.
Onnistunut juniorivalmennus kertoo siitäkin, että suomalaisjoukkueet ovat viimeisen kuuden kauden aikana voittaneet viisi nuorten maailmanmestaruutta. Alle 18-vuotiaiden kisoissa Suomi voitti kultaa vuosina 2016 ja 2018. Alle 20-vuotiaiden kisoissa kultaa tuli 2014, 2016 ja 2019.
Suomalainen jääkiekko voi nyt hyvin, mutta kymmenen vuotta sitten oltiin suoranaisissa kriisitunnelmissa. Vuonna 2007 vain neljä suomalaista varattiin NHL:ään. Vuonna 2008 suomalaisvarauksia oli seitsemän, 2009 kymmenen ja 2010 seitsemän. Nuorten MM-kisoissa Suomi ei yltänyt enää mitalipeleihin.
Jääkiekkoväki piti kesällä 2009 kriisikokouksen, jossa päätettiin selkeistä suunnanmuutoksista. Poliittisten päättäjien kehotuksesta juniorivalmennukseen 1990-luvulla istutettu ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ideologia sai mennä ja joukkuevalmennuksen sijasta keskityttiin yksilövalmennukseen. Jääkiekkoliitto pestasi vuoden 2012 MM-kotikisojen tuotoilla juniorijoukkueisiin myös taitovalmentajia.
Jääkiekossa Suomessa riittää harrastajamassoja ja yksilövalmennukseen keskittymällä lahjakkuuksista on saatu kasvatettua huippupelaajia. Vuonna 2017 NHL:ään varattiin peräti 23 suomalaispelaajaa. 2018 suomalaisia varattiin 16 ja tänä vuonna siis 22. Vuosien 2000 ja 2001 ikäluokat ovat ensimmäisiä, joita ”Kaikki Pelaa” -puuhastelu ei ole juniorivalmennuksessa enää rasittanut.
Ikäluokkien pienenemisestä huolimatta jääkiekon harrastajamäärät pysyvät suurina ja juniorivalmentajien taso on Suomessa nosteessa, kun Jääkiekkoliitto on suunnannut resurssejaan oikeisiin asioihin. Suomella on kaikki edellytykset pysyä suurmaiden joukossa jatkossakin.
Kanadalaisia varattiin tänä vuonna NHL:ään vain 69, mikä on pienin lukema koko vuosikymmenen aikana. Vuonna 2012 kanadalaisia varattiin 98, mutta viime vuonna enää 74.
Yhdysvaltalaisten varausten määrän trendi on pysynyt samana koko vuosikymmenen. Tänä vuonna yhdysvaltalaispelaajia varattiin 57. Maan jääkiekkoakatemioissa ja juniorimaajoukkueiden kehitysohjelmassa tehdään laadukasta työtä ja junioripelaajamassaa Amerikassa riittää.
Kaksi kolmasosa maailman jääkiekkoilijoista tulee Pohjois-Amerikasta. Tämä selittää osaltaan, miksi yli puolet NHL-varauksista on pohjoisamerikkalaisia.
Venäläisiä varattiin tänä vuonna 28. Venäläisvarausten määrä on ollut viime vuosina kovassa nosteessa, mikä johtuu siitäkin, että KHL:ssä palkat ovat Venäjän vaikean taloustilanteen takia laskussa ja parhaat venäläispelaajat suuntaavat jälleen NHL:ään. Kymmenisen vuotta sitten venäläispelaajan varaaminen oli NHL-seuralle iso riski.
Ruotsalaisia varattiin tänä vuonna 26. Määrä on ollut samaa luokkaa läpi vuosikymmenen. Ruotsi teki korjausliikkeensä ”Kaikki Pelaa” -hölmöilyyn jo vuonna 2002.
Tshekki on selkeästi pudonnut suurmaiden kyydistä. Vaikka juniorivalmennuksen ongelmat on Tshekissä tiedostettu, ei NHL-varausten määrää ole saatu maassa nousuun. Tänä vuonna NHL:ään varattiin vain seitsemän tshekkipelaajaa, joista yksikään ei tullut varatuiksi kahdella ensimmäisellä kierroksella.
Valko-Venäjä voitti Suomen huhtikuussa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mikä ei ollut suinkaan sattumaa. Valko-Venäjän juniorikiekko on nosteessa, mistä kertoo, että kolme valkovenäläispelaajaa tuli varatuksi tänä kesänä NHL:ään.
Tanskalaisia NHL:ään varattiin kaksi. Sveitsi, Saksa, Slovakia ja Latvia saivat yhden varauksen.
Sveitsi on menestynyt MM-kisoissa hyvin ja maalla on NHL:ssä pelaajia lähes kolme kentällistä. NHL-varausten määrässä Sveitsi ei kuitenkaan ole yltänyt suurmaiden tasolle.
Jääkiekossa kärki pysyy jatkossakin kapeana. Kanada, Yhdysvallat, Ruotsi, Venäjä ja Suomi korjaavat valtaosan mitaleista jatkossakin. Tshekillä on potentiaalia palata kärkipäähän, mutta pienemmillä mailla on pienempien harrastajamääriensä takia pitkä takamatka.
Saksalla, Sveitsillä, Slovakialla ja Valko-Venäjällä olisi potentiaalia parempaankin. Tanska, Latvia ja Kazakstan ovat nekin menneet eteenpäin. Uusien jääkiekon suurvaltojen nousua ei lähivuosina kannata kuitenkaan odottaa.
Norja on talviurheilun suurvalta, mutta jääkiekon kehitysmaa. Tänäkään vuonna yhtään norjalaista ei tullut varatuksi NHL:ään.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Kaapo Kakko ei tehnyt suomalaista NHL-historiaa – sivusi Barkovin ja Laineen ennätystä
Kommentoi Facebookissa