Sodan seurauksena puhkesi energiakriisi – miten suuri merkitys ruoka- ja energiaomavaraisuudella on?

MTK:n mukaan meidän on pidettävä huolta ruokaketjun jokaisesta lenkistä, ennen kaikkea ruuantuottajasta. (Kuvituskuva MTK)

MTK:n mukaan itsenäisen valtion tulee varmistaa kansalaisten turva, leipä ja lämpö.

OMAVARAISUUS Suomi täyttää itsenäisyyspäivänä 105 vuotta. Maa- ja Metsätaloustuottajien MTK:n mukaan itsenäisen Suomen satavuotinen historia on tarina siitä, mihin pieni kansa pystyy, kun pidämme yhtä.

Mitä hankalammat ajat, sitä tärkeämpää on vaalia vahvuuksiamme: yhteistyötä, omavaraisuutta ja kansakunnan kykyä huolehtia jokaisesta suomalaisesta. Tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään poikkeuksellisessa tilanteessa, kun sota on Euroopassa ja ukrainalaiset taistelevat vapauden puolesta.

MTK huomioi, kuinka samalla sodan seurauksena puhjennut energiakriisi osoittaa, miten suuri merkitys ruoka- ja energiaomavaraisuudella on itsenäiselle kansakunnalle.

– Sodan seurauksena moni ihminen maailmalla ja meillä Suomessa joutui heräämään siihen, miten tärkeää oma ruuantuotanto ja energiaomavaraisuus on. Se, että pystymme ruokkimaan kansamme, lämmittämään kodit ja varmistamaan, että tehtailla on raaka-aineita ja energiaa pitämässä pyörät pyörimässä, muistuttaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttilan mukaan Suomen pitää olla kansakuntana vahva ja puhallettava yhteen hiileen.

– Meidän on pidettävä huolta toisistamme ja ruokaketjun jokaisesta lenkistä, ennen kaikkea tärkeimmästä, ruuantuottajasta. Jos se linkki katkeaa, on vahvinkin ketju käyttökelvoton, sanoo Marttila.

Marttilan mielestä puolustuksen rinnalla yhtä tärkeää on, että ruoka- ja energiahuolto toimivat niin rauhan aikana kuin poikkeusoloissa.

– Kansallinen ylpeys, ylpeys omasta maasta, metsistämme, pelloistamme ja vesistöistämme. Ne ovat niitä tekijöitä, jotka oman vahvan puolustuksen ohella antavat kansakunnallemme turvan kaikissa tilanteissa, sanoo Marttila.

Lue myös: Presidenttipari isännöi juhlatilaisuutta veteraaneille ja lotille – ”Me muistamme, me kunnioitamme ja me kiitämme”

Kommentoi Facebookissa