Soitetuinta kotimaista kappaletta esitettiin yli 12 000 kertaa – tanssilavojen ikivihreä ykkönen sai väistyä

Radioaalloilla kuullaan musiikkia pääosin musiikkipäälliköiden valitsemilta soittolistoilta.

Radioaalloilla kuullaan musiikkia pääosin musiikkipäälliköiden valitsemilta soittolistoilta. (Kuvituskuva Fotolia)

Koronapandemia ja rajoitustoimet vaikuttivat esityskertojen lukuihin ja tekijänoikeuskorvauksiin.

MUSIIKKI Teostolle ilmoitettujen musiikin esitystietojen mukaan Elastisen ja Jenni Vartiaisen esittämä kappale Epäröimättä hetkeekään on vuoden 2020 soitetuin kotimainen kappale. Kappaletta esitettiin huikeat 12 300 kertaa radiossa, tv:ssä ja keikoilla.

Aiemmin ykköseksi ilmoitettu Hei rakas on tilastossa toisena. Virheellinen tieto johtui rekistereissä olleesta kahdesta erilaisesta kirjoitusasusta. Behmin kappaletta esitettiin kaikkiaan 10 201 kertaa. Kappale on Rita Behmin säveltämä ja sanoittama, Sakari Aallon ja Kalle Mäkipellon sovittama.

Suomalainen musiikki pitää pintansa erityisesti elävän musiikin parissa ja myös Ylen radiokanavilla, jossa kotimaisuusaste nousi 47,8 prosenttiin. Ykköspaikkaa radiossa piti uutena kärkilistoille noussut Anna Abreun esittämä Teipillä vai rakkaudella, joka on vuonna 2019 lopulla julkaistu Axel Ehnströmin ja Tido Nguyenin säveltämä sekä Ehnströmin, Nguyenin ja Abreun sanoittama kappale.

Kaupallisten radioiden puolella kotimaisuusaste sen sijaan laski hieman 30 prosenttiin ja kärkeen nousivatkin ulkomaiset kappaleet Blinding Lights, Kings and Queens sekä Some Say.

Spotifysta saatujen tilastojen mukaan kuunnelluin kappale kyseisessä palvelussa oli Williamin esittämä Penelope, jonka ovat säveltäneet tuottaja Aitio ja Joe L. Penelope on kaikkien aikojen pisimpään Suomen Spotifyn kärjessä pysynyt kappale. Spotifyssa ja YouTubessa soitetuimmat ulkomaiset kappaleet ovat keränneet runsaasti huomiota myös muissa sosiaalisen median kanavissa, esimerkiksi TikTokissa ja Instagramissa.

YouTuben tilastojen mukaan videopalvelussa puolestaan oli ensimmäisellä sijalla Arttu Wiskarin esittämä ja Janne Rintalan ja Mika Haapasalon tekemä kappale Tässäkö tää oli? Ulkomailta eniten korvauksia saaneen musiikin TOP 10 -listaa hallitsi jälleen kerran Sibeliuksen musiikki, mutta kärkijoukkoon kohosi uutena Miley Cyrusin esittämä Mother’s Daughter -kappale, jonka kansainväliseen tekijätiimiin lukeutuu Alma.

Elävän musiikin saralla – esimerkiksi tanssilavoilla – ikivihreä Paratiisi on saanut haastajan. Vuosina 2019 ja 2020 kärkipaikalle on noussut Tuure Kilpeläisen ja Rocka Merilahden kappale Autiosaari. Paratiisi ehti pitää Teoston elävän musiikin tilastossa soitetuimman kappaleen paikkaa peräti 18 vuotta, ajalla 2000–2018.

Kaiken kaikkiaan koronapandemia ja yhteiskunnan rajoitustoimet vaikuttivat selvästi vuoden 2020 musiikin esityskertojen lukuihin ja samalla myös tekijänoikeuskorvauksiin. Korvaukset konserttialueelta putosivat noin 84 prosenttia ja vuosi oli hyvin hiljainen elävän musiikin osalta.

  • EDIT 2.7. Teosto korjasi soitetuimman kappaleen

Lue myös: Hittibiiseillä ennakoidaan tulevaisuutta – ”Tietty vuosikymmen saattaa tulla muotiin aina uudelleen”

Kommentoi Facebookissa