Sokea salivaari ammuskelee

Sotaveteraaneille ei ryppyillä. (Kuva CTMG)

Kauhuelokuva Don’t Breathe lipsuu komedian puolelle.

ELOKUVAT Uruguayssa syntyneen Fede Alvarezin ensimmäinen koko illan ohjaustyö oli kulttileffa Evil Deadin uudelleenversiointi. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, hän palaa kauhun pariin Don’t Breathe -elokuvallaan.

Evil Deadin tekijäryhmästä mukana ovat naispääosaa esittänyt Jane Levy sekä käsikirjoituksen kanssa auttanut Rodo Sayagues, molemmat samoissa tehtävissä myös tällä kertaa.

Don’t Breathen idea on hyvin yksinkertainen. Kolmen murtovarkaan porukka kaipaa kipeästi rahaa. Sitä löytyy kuuleman mukaan sokealta sotaveteraanilta, joka asuu autioituneella seudulla koiransa kanssa. Helppo nakki, eikö vaan?

Yllätys yllätys, elokuvan avuttomaksi luultu mies osoittautuukin pelottavaksi lihaskimpuksi, jonka asunto on täynnä epämiellyttäviä yllätyksiä.

Älkääs hengittäkö siellä. (Kuva CTMG)
Älkääs hengittäkö siellä. (Kuva CTMG)

Katsoja lipeää otteesta

Elokuvassa ei (kauhulle tyypillisesti) tuhlata turhaan aikaa henkilöhahmojen tai tarinan taustoittamiselle, vaan mennään suoraan asiaan eli itse murto-operaatioon. Ja hyvä niin.

Kolmen koplasta löytyy yksi tarkoituksella tyhmäksi rentuksi kirjoitettu gangsta, hänen naisystävänsä sekä tähän ihastunut porukan varmistelija, joka ehdottelee toistuvasti operaation keskeyttämistä. Dialogi on elokuvan alkupuolella hyvin tuskaista seurattavaa.

Arvostan sitä, että manattujen lasten tai muiden friikkien sijaan kauhua pitää yllä tavallinen ihminen. Traumatisoitunut ja sokea, muttei yliluonnollinen hahmo tai maskipäinen sarjamurhaaja. Alvarez hyödyntää kolmikerroksisen talon jokaisen nurkan pitäessään jännitystä yllä, samoin äänisuunnittelu on vaikuttavaa.

Elokuvan kulku muuten ei sytytä. Vähän alle tunnin katselun jälkeen valkokankaalla oli nähty toimintaa varmasti kahden edestä, mutta kuten kellon vilkaisemisesta voi päätellä, lipesin Alvarezin otteesta.

Viimeisen puolen tunnin aikana juonenkäänteet riistäytyvät paikoitellen yli ja useaan kertaan hakattujen hahmojen ”yllättävät” selviytymistarinat alkavat kyllästyttää. Salista poistuttua enemmänkin huvittaa, että on juuri käyttänyt puolitoista tuntia nähdäkseen kuinka bodattu papparainen ammuskelee ympäriinsä.

Don't Breathe (2016)

Ensi-ilta: 11.11.2016
Ikäraja: K16
Kesto: 89 min
Käsikirjoitus: Fede Alvarez & Rodo Sayagues
Ohjaus: Fede Alvarez
Rooleissa: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto
Tuotanto: Screen Gems, Stage 6 Films & Ghost House Pictures
Tuotantomaa: USA

Kommentoi Facebookissa