Sormi kaukosäätimellä

Kevin McCloud on Grand Designsin sympaattinen ja suosittu juontaja. (Kuva AOP)

Grand Designs on rentouttavaa ja inspiroivaa televisioviihdettä.

KOLUMNI Television katselun pitäisi oman filosofiani mukaan olla paitsi rentouttavaa myös inspiroivaa, klassisesti huvia ja hyötyä. Sellainen ohjelma on minusta ollut jo vuosikausia vuoroin sekä MTV– että Ava-kanavalla pyörinyt Grand Designs – unelma-asunnot.

Brittiläistä ohjelmaa on tuotettu jo vuodesta 1999 ja yksi sen suosion salaisuudesta on varmasti karismaattinen juontaja, muotoilija-toimittaja Kevin McCloud, joka on toiminut ohjelmasarjan kasvona alusta asti. Se onko kyseessä ohjelman vanhempi vai tuoreempi versio onkin nähtävissä juontajan hiusten harmaantumisessa.

Sarjasta on myös tehty muutamia spinn-off-ohjelmia, mutta koska esimerkiksi Grand Designs Australia ei omaa yhtä persoonallisen valovoimaista juontajaa, ei sen magiikka toimi yhtä hyvin.

Grand Designs -jaksojen peruskauraa on, että tavalliset tai vähemmän tavalliset ihmiset esittelevät erikoisia ja haastavia kotihankkeitaan ja Kevin McCloud seuraa edistymistä ja takapakkeja myötätuntoiseen tapaansa, loppuun asti. Toisinaan vasta vuosien päästä palataan katsomaan lopputulosta. Sarjassa on koettu koskettavia ja traagisiakin menetyksiä, mutta myös yllättäviä huippuonnistumisia.

Somersetissä sijaitseva Kevin McCloudin oma majakin on melkoinen erikoisuus. (Kuva AOP)
Somersetissä sijaitseva Kevin McCloudin oma majakin on melkoinen erikoisuus. (Kuva AOP)

Mukana on rakentamisen raadollisuuden koko kuva suunnittelusta lähtien lupa- ja raha-asioineen. Aina eivät käy kemiat yhteen arkkitehtien, rakentajien ja maksajien kesken, ja aina ei edes ympäristö suhtaudu myötämielisesti hankkeeseen.

Kaikkea kummallista on nähty, vesitornista ja navetasta on rakennettu huikeita asuntoja, luolista metsässä ja pellolle tehdystä bunkkerista kehitetty omaperäisiä koteja. Usein on esitelty myös tavanomaisesta poikkeavia tai kehityksen alla olevia energia- tai rakennusmateriaaliratkaisuja, ihmisen kekseliäisyys ja luovuus ovat kunniassaan.

Monesti kameralle, ja siis minulle katsojana, suoraan kommentoiva Kevin McCloud kiinnittää katseemme rakennusta ympäröivään maisemaan, joka onkin usein huomionarvoinen, joko kauneudessaan tai epätavallisuudessaan, mutta myös asukkaiden mielenrauhaan ja terveyteen.

Yksi juontajan viehätysvoimasta onkin hänen tapansa nostaa asuminen osaksi elämän harmoniaa ja ihmisen hyvinvointia.

Nyt meneillään ovat kolmannen tuotantokauden viimeiset jaksot, sen jälkeen alkaa välittömästi neljäs.

  • Kirjoittaja on Päivän Lehden kulttuurituottaja.

Seuraava Grand Designs -jakso

AVA ma 31.10. 18:00–19:00

Moderni perinnelato (S03E04 Oxford Revisited)

Seitsemänkymppinen pari rakennuttaa vielä yhden talon. Tammesta ja lasista tehty latoa muistuttava talo rakennetaan perinteisin menetelmin ilman terästä ja nauloja.

Kommentoi Facebookissa