Sotaveteraani luo juurakoista taidetta – ”Näpertelin jo rintamalla oksista pikkulintuja”

Pyhäjokinen sotaveteraani Kaarlo Bäckman tunnetaan näyttävistä puuveistoksistaan.

Pyhäjokinen sotaveteraani Kaarlo Bäckman tunnetaan näyttävistä puuveistoksistaan. (Kuva Anne Anttila)

Sotaveteraani Kaarlo Bäckmanille luonto tarjoaa muutakin kuin raitista ilmaa.

SOTAVETERAANI Pyhäjokinen Kaarlo Bäckman, 94, tunnetaan yli maakuntarajojen taiteen moniottelijana. Virkeä sotaveteraani on lajissaan tuottelias, sillä vuosikymmenten saatossa Bäckman on työstänyt luonnontaiteen lisäksi myös runoja, sävelmiä sekä kantaa ottavia mielipidekirjoituksia.

– Metsä on minun kirkkoni. Sieltä saan voimaa, mielenrauhaa ja ajatuksilleni oikean kulkusuunnan, metsurina elämäntyönsä tehnyt Bäckman tietää kertoa.

Mielenrauhan lisäksi luonto on tarjonnut Pyhäjoen veteraanille lähtökohdat myös taiteen harrastamiseen.

– Olen pikkupojasta lähtien kulkenut metsässä ja katsellut sen ihmeellisyyksiä astetta tarkemmalla silmällä. Luonto on hyvin kiehtova maailma ja mitä enemmän siihen tutustuu, sen enemmän se myös tarjoaa.

Ajan saatossa Bäckman oppi omien sanojensa mukaan ymmärtämään luonnon tarjoamia ihmeellisyyksiä.

– Puut, juurakot ja jopa pelkät oksat saivat silmissäni aivan uuden muodon ja sitä kautta uuden elämän. Sellaista reissua ei ollutkaan, ettenkö olisi kantanut kotiin vanhoja kantoja tai käpristyneitä oksia. Tunsin suurta paloa tehdä niistä elävän näköisiä, taiteilijaveteraani kertoo.

Juurakon uusi elämä muotoutuu taiteilijan käsissä vaikka hymyileväksi eläimeksi.
Juurakon uusi elämä muotoutuu taiteilijan käsissä vaikka hymyileväksi eläimeksi. (Kuva Anne Anttila)

Luonnontaiteilija Kaarlo Bäckman on esimerkki siitä, että kun taustalla on hyvä mielikuvitus ja rohkeus käyttää sitä, niin lopputuloksissa ei tunneta taiteellisia rajoja. Bäckmanin töissä seikkailevat pääasiassa eläimet, kuten linnut, karhut ja käärmeet. Joukosta löytyy myös laiva sekä taiteilijan oma kuva.

– En tiedä mistä johtuu, mutta minä näen näissä aina jonkin eläinkunnan edustajan. Varsinkin linnut ja käärmeet nostavat herkästi päätään.

Veteraani Bäckmanilla on varastossaan edelleen lukematon määrä luonnon materiaalia, jotka odottavat oikeaa hetkeä oikean muodon saamiseksi.

– Vaikka taiteen tekemisen työvälineet eivät ole kummoiset, niin juurakko ei herää henkiin itsestään. Näin vuosikymmenten kokemuksella voin sanoa, että joukosta löytyy myös sellaisia luonnon helmiä, joista löytyy se jokin vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien päästä. Niinpä tätä taiteenlajia voidaan kutsua ultramaratoniksi, jossa lopputulokselle ei kannata merkitä tarkkaa päivämäärää.

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö kansallisena veteraanipäivänä – ”Mikään kiitos ei anna täyttä oikeutta”

Kommentoi Facebookissa