Sotaveteraani surmasi puolisonsa – syy ei aina selviä edes jäähyväiskirjeessä

Vanhuksen tekemän perhesurman syynä on amerikkalaisten tutkimusten mukaan usein puolison heikentynyt terveys.

Vanhuksen tekemän perhesurman syynä on tutkimusten mukaan usein puolison heikentynyt terveys. (Kuvituskuva Fotolia)

Haapavedellä 90-vuotias mies ampui puolisonsa ja itsensä, poliisi on ymmällään.

RIKOS Sunnuntaina pieni 7 000 asukkaan Haapaveden kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla heräsi tyynesti aamuun, Pyhäjoki virtasi niin kuin aina ennenkin. Luonnonläheisen pikkukaupungin rauha säröili kuitenkin pian traagisesti. Vuonna 1926 syntyneen sotaveteraanin epäillään ampuneen samanikäisen vaimonsa aamupäivällä.

Mikä saa 90-vuotiaan vanhuksen surmaamaan vaimonsa, ja sen jälkeen itsensä? Poliisi on ymmällään ja yrittää selvittää motiivia. Onko taustalla sairauksia, vaikeuksia tai väsymistä raskaaksi koettuun tilanteeseen? Tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Simo Alanko toteaa, että syy voi jäädä myös kokonaan auki.

Vaimon sukulainen ei ollut saanut lapsettomaan pariskuntaan yhteyttä, jolloin naapuri kävi tarkistamassa tilanteen. Laukauksia ei kukaan kuullut, teossa käytetty ase on poliisin mukaan luvallinen. Asia ei etene oikeuteen, koska epäilty henkirikoksen tekijä on kuollut.

Vanhuksen tekemän perhesurman syynä on amerikkalaisten tutkimusten mukaan usein puolison heikentynyt terveys. Omaishoitajana toimiva puoliso ei enää yksinkertaisesti jaksa. Suomessa asiaa ei ole tutkittu, sillä iäkkäiden ihmisten suorittamia surmia tapahtuu vähän

Yhdeksän vuotta sitten Ylitorniolla 88-vuotias mies ampui kaksi kehitysvammaista, jo viisikymppistä tytärtään, jonka jälkeen hän surmasi terveyskeskuksessa hoidettavana olleen vaimonsa. Vaimonsa mies ampui Venäjältä tuodulla sotamuistorevolverilla, itsensä veteraani surmasi katkaistulla haulikolla. Hän jätti perheen kolmelle muulle lapselle kirjeen, jossa käsiteltiin perheen sisäisiä asioita, mutta ampumisen motiivi ei kuitenkaan selvinnyt.

Vuonna 2012 iäkäs 85-vuotias mies surmasi kirveellä 88-vuotiaan vaimonsa Hyvinkään keskustassa sijaitsevassa pariskunnan asunnossa. Mies oli vaimonsa omaishoitaja, ja hän ilmoitti itse keskellä päivää tapahtuneesta surmasta hätäkeskukseen.

Vuonna 2013 Kymenlaakson käräjäoikeus jätti tuomitsematta rangaistukseen 88-vuotiaan kotkalaismiehen, joka surmasi 1920-luvulla syntyneen puolisonsa kotkalaisessa palvelutalossa. Oikeus jätti miehen tuomitsematta, koska tämä oli mielentilatutkimuksen mukaan teon tehdessään syyntakeeton.

Suomalaisia perhesurmia yleisesti eri-ikäisten henkilöiden osalta tutkineen Tampereen yliopiston dosentin YTT Minna Nikusen selvitysten mukaan viidesosassa perhesurmista surmaaja tappaa lopuksi itsensä, ja 90 prosentissa perhesurmista tekijä on mies.

Surmiin liittyy alkoholi vain harvoin, sillä ne ovat suunnitelmallisia. Tavallisesti taustalla on mustasukkaisuus, avioeron uhka, taloudelliset vaikeudet tai toivottomaksi koettu tilanne.

Kommentoi Facebookissa