SOTE Maakunta- ja sote-uudistuksen aikataulun siirtyminen on saanut muun muassa yrityskaupoilla vauhdilla kasvaneet terveysjätit painamaan jarrua. Hallituksen esittämän uuden aikataulun mukaan maakunnat aloittavat 1.1.2021, jolloin myös palvelujen järjestäminen siirtyy niiden vastuulle.
Terveysyritys Pihlajalinna veti toukokuussa pois markkinaoikeuteen jättämänsä valituksen koskien kohuttua Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin sote-yhteisyrityksen hankintapäätöstä, jossa kilpailutuksen voitti Mehiläinen. Perumistaan Pihlajalinna perusteli uudelleenorganisoinnilla.
Kesäkuussa Pihlajalinna antoi tulosvaroituksen, sillä yhtiön tulos on jäämässä huonommaksi kuin on ennakoitu. Heinäkuun puolivälissä Pihlajalinna kertoi luopuvansa Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta noin kaksi kuukautta etuajassa. Yhtiön mukaan terveyspalveluyritys ei voi jatkaa tappiollista toimintaa – kun edes sote-uudistuksen toteutumisesta ei ole varmuutta.
Jo tammikuussa 2017 Pihlajalinnan perustajiin kuuluva Mikko Wirén ennusti etukäteen, että sote-uudistuksen pohjaksi Jyväskylässä tehtävä kokeilu on tuhoon tuomittu. Palveluntuottajille maksettava kiinteä asiakaskohtainen korvaus oli Pihlajalinnan mukaan liian pieni.
Asiakasmaksu perustuu hintaan, jolla kaupunki tuottaisi palvelut. Niin sanottu kapitaatiomaksu määräytyy muun muassa iän ja asuinpaikan mukaan, ja yhtiö saa sen riippumatta siitä, kuinka monta kertaa potilas käy vastaanotolla. Yhtiöt eivät saisi valikoida asiakkaita.
– Monisairaimmat ja eniten palveluita käyttävät lähtivät vaihtamaan. Sillä määrällä ja potilasjakaumalla toimintaa oli vaikea toteuttaa kannattavasti, Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtaja Teija Kulmala kommentoi nyt Helsingin Sanomille.
Jyväskylän kokeilussa Pihlajalinnalla on ollut lähes 700 asiakasta, jotka siirtyvät muille yhtiöille tai julkiseen terveydenhoitoon. Esimerkiksi Mehiläisellä on kyseisessä kokeilussa noin 3300 asiakasta. Mehiläisen liiketoimintajohtaja Markku Näreneva kritisoi lisäksi, että Jyväskylässä ei ole otettu huomioon asiakkaan sairastavuutta ja aikaisempaa palveluiden käyttöä.
Myös Mehiläisen mukaan valinnanvapautta käyttäneet ovat palveluiden suurkuluttajia. Mehiläinen aikoo silti jatkaa Jyväskylän kokeilussa mukana vuoden loppuun asti, vaikka se ei ole yhtiölle kannattavaa. Pihlajalinna on valinnanvapauskokeiluissa mukana vielä Tampereella ja Hämeenlinnassa.
Kommentoi Facebookissa