SPR perusti paperittomien yömajan kerrostaloon – ”Toivomme, että sinäkään et kerro muille”

Kerrostaloon perustettu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden yömaja on herättänyt keskustelua.

Kerrostaloon perustettu kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden majoituspaikka on herättänyt keskustelua. (Kuvituskuva Fotolia)

Majoitus on järjestetty Turun Varissuolle, jossa puhutaan jopa 60 eri kieltä.

PAPERITTOMAT Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kuva kirjeestä, jota monet ovat luulleet jopa keksityksi. Suomen Punaisen Ristin projektipäällikön nimissä kirjeessä kerrotaan, että kerrostalon rapussa on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden yömaja, josta ei saisi kertoa kenellekään.

”Olemme avanneet tähän rappuun majoituksen ihmisille, joilla ei ole oleskelulupaa Suomeen. Tarjoamme heille turvallisen paikan, jossa nukkua. Turun kaupunki on pyytänyt meitä auttamaan.”

”Olemme mahdollisimman huomaamattomia. Siksi emme ole kertoneet julkisesti, että majoitus on tässä talossa. Toivomme, että sinäkään et kerro muille, että majoitus on täällä. Näin vältämme turhaa häiriötä.”

Kirje on kuitenkin aito ja SPR:n projektipäällikkö Miska Keskisen kirjoittama. SPR toimitti kirjeen kesäkuussa kyseisen rapun asukkaille.

– Kirjeen tarkoituksena oli turvata asumis- ja työrauha. Muotoilu olisi voinut olla parempi. SPR ylläpitää majoitusta Turun kaupungin pyynnöstä. Poliisi on ollut tietoinen alusta saakka, SPR kommentoi asiasta noussutta kohua Twitterissä.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta todellakin päätti toukokuussa solmia SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa sopimuksen hätämajoituspalvelun järjestämisestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ja maahan jääneille. Kustannukset kuuden kuukauden osalta ovat 128 500 euroa.

Palveluun kuuluvat vastaanottopalvelujen piiristä poistuneet henkilöt, itsenäisesti hätämajoituspalvelun piiriin hakeutuvat paperittomat henkilöt ja sosiaalipalveluiden asiakkuuden kautta hätämajoitukseen hakeutuvat paperittomat henkilöt.

Turkulainen perussuomalaisten lakimieskansanedustaja Ville Tavio on pöyristynyt sekä yömajan perustamisesta että asian salailusta. Ihmisillä on hänen mukaansa oikeus tietää, missä laittomasti maassa olevien yömaja on.

– Laittomasti maassa olevista ei tiedetä juuri mitään, ja he voivat olla kotimaansa poliisia pakenevia rikollisia tai terroristeja, Ville Tavio kommentoi.

Yömajan perustaminen kerrostaloasuntoihin on Tavion mielestä myös turvallisuusriski samassa rappukäytävässä asuville.

Majoitus on järjestetty kerrostaloasunnossa Turun Varissuolla. SPR:n mukaan mitään ongelmia ei ole ilmennyt. Varissuo on kaupunginosa Turun itälaidalla ja sen asukkaista muun kuin suomenkielisiä on noin 44 prosenttia. Lähiössä puhutaankin jopa 60 eri kieltä.

Lue myös: Poliisi varautuu maasta poistettavien määrän lisääntymiseen – suurin osa palautetaan rikosten perusteella

Kommentoi Facebookissa