Volkswagen Beetle saattaa saada jatkoa – Kuplavolkkarin perillinen voi muuttua nelioviseksi sähköautoksi

Volkswagenin suunnittelupajan tuotoksista on jo esitelty muun muassa sähköisen E-Bugsterin konsepti.

Volkswagenin suunnittelupajan tuotoksista on jo esitelty muun muassa sähköisen E-Bugsterin konsepti. (Kuva Volkswagen)

Sähköautovalikoimassa ensimmäinen on klassisen hippibussin sähköinen uudelleensyntymä.

AUTOT Kuplavolkkari on vahva ykkösehdokas maailman ikonisimmista automallista puhuttaessa. Hitlerin Saksassa alun perin kehitetty kuoriainen pysyi Meksikossa tuotannossa vuoteen 2003 asti, mutta Euroopassa Kuplaa ei ollut tarjottu enää vähään aikaan. Auton henkiseksi seuraajaksi lanseerattiin vuonna 1997 Golfin etuvetotekniikan pohjalle tehty New Beetle, mutta se nousi kunnon menestykseksi vain USA:ssa ja sielläkin vain lyhyeksi aikaa.

Retrohenkinen New Beetle oli konseptiltaan liian kaukana alkuperäisestä Kuplasta, jotta auto olisi noussut esikuvansa kaltaiseksi kestosuosikiksi. Uusi yritys otettiin vuonna 2011, kun retrokuplan toinen sukupolvi tuotiin markkinoille pelkällä Beetle-nimellä. New Beetlen kukkavaasityyli oli historiaa, ja paljon sporttisemman oloiseksi muuttunut auto muistutti jo Porschea. Tälläkin kertaa kunnon menestys jäi vain haaveeksi, ja auto on pian poistumassa tuotannosta.

Beetlen tekniikka on päässyt vanhentumaan jo pahasti, koska auto on tehty kuutoskorisen Golfin tekniikan pohjalle. Golfista on tulossa ensi vuonna markkinoille jo kahdeksas sukupolvi, mutta Beetlen seuraajaa ei ole aivan heti näköpiirissä. Huhut ehtivät jo kertoa, että Volkswagen ei lähtisi enää suunnittelemaan Kuplan kolmatta retroversiota, mutta wolfsburgilaisten mieli on nyt muuttumassa.

Volkswagen on perustamassa kokonaista I.D.-malliperhettä.
Volkswagen on perustamassa kokonaista I.D.-malliperhettä. (Kuva Volkswagen)

Brittiläinen Autocar kertoo nimittäin, että VW harkitsee täyssähköistä ja neliovista Beetleä. Sekä VW:n ylin pomo Herbert Diess että merkin päämuotoilija Klaus Bischoff ovat antaneet vihjeitä tähän suuntaan, ja Bischoff on jopa luonnostellut jo auton linjoja. Uutta Beetleä ei kannata kuitenkaan odotella aivan heti, koska volyymimalleilla on etusija Volkswagenin sähköistymisessä.

Ensin tulossa on ID-sähköautosarjan hatchback, jonka tuotanto alkaa jo ensi vuoden lopulla. Sitten vuorossa ovat ID Crozz -katumaasturin ja ID Vizzion -porrasperän tuotantoversiot, jotka lanseerataan markkinoille peräjälkeen. Vuodesta 2022 alkaen sähköautovalikoimassa voidaan keskittyä tunnepitoisempiin malleihin, joista ensimmäinen on klassisen hippibussin sähköinen uudelleensyntymä.

Huhuja on liikkunut myös Kuplan pohjalta aikoinaan kehitetyn, USA:ssa Thing-nimellä tunnetun maasturin uudelleentulkinnasta, joten sähköinen Kupla sopisi hyvin joukkoon. New Beetlen ja Beetlen markkinapotentiaalia on rajoittanut niiden kaksiovisuus, ja siksi uudesta Kuplasta ollaan tekemässä neliovinen historiallisesta esikuvasta poiketen. Vetotapa edustaa kuitenkin hyvin klassista linjaa, koska VW:n sähköautojen tuleva MEB-perusrakenne on takamoottorinen ja -vetoinen.

Uudesta Kuplasta tulisi siis takatuuppari Ferdinand Porschen 1930-luvulla luoman konseptin mukaisesti, ja auton akseliväli olisi sama kuin ID-sähköautosarjan hatchbackissa. Tilaa säästävä sähkötekniikka tekisi uudesta Kuplasta paljon väljemmän kuin kaksi edellistä Beetleä. Tunnepitoinen malli ei kilpailisi suoraan ID hatchbackin kanssa, jonka on tarkoitus olla lähinnä sähköinen vastine Golfille.

Pidämme peukkuja uuden Kuplan puolesta, mutta lopullinen tuotantopäätös tehdään kuulemma vasta muutaman vuoden päästä.

Lue myös: Volkswagenin I.D.-sähköauton muotoilu lähestyy tuotantomallia – ylin johto näytti vihreää valoa

Kommentoi Facebookissa