Volkswagenin I.D.-sähköauton muotoilu lähestyy tuotantomallia – ylin johto näytti vihreää valoa

I.D.-malleista on annettu esimakua erilaisten konseptien avulla jo parin vuoden ajan.

I.D.-malleista on annettu esimakua erilaisten konseptien avulla jo parin vuoden ajan. (Kuva Volkswagen)

Vallankumouksellinen uutuus pysyy uskollisena parin vuoden takaiselle konseptille.

AUTOT Kenellekään autoalaa seuraavalle ei liene enää epäselvää, että VW panostaa päästöskandaalin seurauksena todella voimakkaasti sähköautoihin. Niitä varten perustetaan oma I.D.-alabrändi, jotta täyssähköiset Volkkarit erottuvat kunnolla Golfeista, Passateista ja muista kestosuosikeista.

I.D.-malleista on annettu esimakua erilaisten konseptien avulla jo parin vuoden ajan. Volkkari on esitellyt esimerkiksi sähköisen hippibussin ja crossoverin, mutta suurimmat volyymit saataneen kuitenkin pystyperäisestä hatchbackista.

Sitä enteillyt tutkielma lanseerattiin syksyllä 2016 Pariisin autonäyttelyssä. Lyhyesti ja ytimekkäästi I.D:ksi ristitty konsepti oli sen verran vallankumouksellinen, että valmistaja ehti jo verrata sen merkitystä 1930-luvulla esiteltyyn Kuplaan tai 1970-luvulla kehitettyyn ensimmäisen sukupolven Golfiin. Tutkielma oli ulkomitoiltaan suunnilleen nykyisen Golfin kokoinen, mutta siihen yhtäläisyydet sitten jäivätkin.

Paljon perinteisiä polttomoottoreita kompaktimpi sähkötekniikka mahdollistaa ainakin Volkswagenin omien sanojen mukaan Passatin kaltaiset sisätilat. Vetotavan osalta palataan puolestaan Kuplan päiviin, koska I.D. on VW:n ikonin tavoin takavetoinen ja -moottorinen. Konseptiauton taka-akselille sijoitetun sähkömoottorin pitäisi luovuttaa noin 170 hevosvoiman teho, joiden voimin auton luvattiin kiihtyvän alle kahdeksassa sekunnissa nollasta sataan.

I.D. on VW:n ikonin Kuplan tavoin takavetoinen ja -moottorinen.
I.D. on VW:n ikonin Kuplan tavoin takavetoinen ja -moottorinen. (Kuva Volkswagen)

Huippunopeudeksi kerrottiin puolestaan 159 km/h, ja erikokoisten akkujen luvattiin mahdollistavan 400–600 kilometrin luokkaa oleva toimintasäde. Konseptin esittelyhetkellä nämä olivat vielä puhtaasti teoreettisia arvoja, mutta auton kehitystyö on edennyt kulissien takana lupaavasti. I.D:n tuotantomallin osalta ollaan jo siinä vaiheessa, että Volkswagenin ylin johto on näyttänyt auton muotoilulle vihreää valoa.

Saksalaismerkin päämuotoilija Klaus Bischoff paljasti tämän brittiläiselle Autocarille ja kertoi myös yksityiskohtia sähköauton linjoista. I.D. säilyy kuulemma mittasuhteita, muotoilun yksityiskohtia ja jopa massiivista pyöräkokoa myöten uskollisena tutkielmalle, mutta joitakin uhrauksia on kuitenkin pitänyt tehdä sarjatuotannon alttarilla. Niinpä sähköauto saa lainsäädäntösyistä perinteiset sivupeilit kameroiden sijasta, ja sähköiset ovenkahvatkin jäävät laskutikkumiesten ansiosta piirustuspöydälle.

Ensimmäiset esisarjayksilöt saatiin valmiiksi huhtikuussa, ja uutuuden maantietestit on jo aloitettu. Nyt insinööreille on annettu 16 kuukautta aikaa saada I.D:n kehitystyö maaliin. Testiprototyyppejä hyödynnetään myös syyskuussa käynnistyvässä start-up -vaiheessa, jota kuvaillaan intensiiviseksi. Tuotannon pitäisi käynnistyä marraskuussa 2019, ja ensimmäiset asiakasautot aiotaan luovuttaa seuraavan vuoden alkupuolella.

I.D. syntyi päästöskandaalin jälkimainingeissa, ja se on tarkoitettu yhdeksi vaihtoehdoksi dieselille. Tämän pitäisi koskea myös kustannuksia, koska auton hinnan uumoillaan jäävän dieselmallien tasolle. Jos tässä tavoitteessa onnistutaan, I.D:stä voi tulla ensimmäinen todellinen jokamiehen sähköauto. Näin se jatkaisi myös Kuplan ja Golfin perinteitä kansanautovalmistajan käänteentekevänä volyymimallina.

Lue myös: VW lähtee mukaan aivan uuteen autoluokkaan – 80 miljoonaa euroa avomallisen katumaasturin tuotantoon

Kommentoi Facebookissa