Hittituote vegaanisen yo-lakin nahkaosat on korvattu epäekologisella PVC-muovilla – ”Se ei hajoa millään”

Ylioppilaslakkimarkkinoilla on nyt myös vegaaninen kotimainen yo-lakki Fredriksonilta.

Ylioppilaslakkimarkkinoilla on nyt myös vegaaninen kotimainen malli Fredriksonilta. (Kuva Fredrikson/ Marek Sabogal)

Suuren kysynnän aiheuttanut vegaaninen ylioppilaslakki ei olekaan kovin ympäristöystävällinen.

YO-LAKKI Tiedostavassa suomalaisessa nuorisossa vegaanius on yksi kasvavista trendeistä. Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita, lihan ja kalan lisäksi ei edes kananmunia tai nauti maitotuotteita.

Vegaanius ei rajoitu vain syömiseen, kysyntä jopa normit täyttävistä ylioppilaslakeista on kasvanut. Aikaisemmin suomalaisen ylioppilaslakin hikinauha ja lippa ovat olleet nahkamassaa, joka on eläinperäistä ainetta, ja lakki ei siksi ollut vegaaninen.

Viime keväänä vegaanisia valkolakkeja myytiin vain tanskalaisvalmistajan toimesta, mutta nyt mukana on myös maamme markkinajohtaja Fredrikson. Yhtiö valmistaa vuosittain noin 27 000 ylioppilaslakkia, joista 2 000–3 000 on vegaanisia.

Yleisradion tv-uutisissa kaksi nuorta abiturienttia kertoo, että lukiokavereissa on paljon kasvissyöjiä tai vegaaneja. Heidän lukionsa ylioppilaille tilattiin vegaaniset valkolakit.

– Olemme aika valveutunutta porukkaa, ja huomioimme kaikki myös pienemmissä asioissa, haastateltu abiturientti sanoo Ylellä.

– Minusta se, että kaikki kannattivat vegelakkia kertoo siitä, että olemme aika yhteisöllistä porukkaa.

Uuden hittituotteen eron vanhaan ylioppilaslakkiin selventää valmistaja Fredrikson itse:

”Ylioppilaslakin hikinauha on valmistettu PVC:stä ja lippa on valmistettu PVC laminoidusta selluloosasta. Ylioppilaslakissa on sinivalkoinen vuori sekä kullattu lyyra. Vegaaniset ylioppilaslakit tuntuvat yhtä hyviltä kuin näyttävätkin. Fredriksonin ylioppilas- ja valmistujaislakit valmistetaan käsityönä Suomessa. Tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.”

Polyvinyylikloridista eli PVC-muovista syntyvä jäte on ongelmallista hävittää sen sisältämän kloorin vuoksi. Haastateltu abiturienttikaksikko ei ole kuullutkaan asiasta. Mutta he eivät olekaan oikeita vegaaneja, vaan sanovat halunneensa olla vain lojaaleja vegaanisille lukiotovereilleen.

Fredriksonin tuotekehitysjohtaja Katja Helén myöntääkin, että jos eettisyys lisääntyi, ekologisuus väheni. PVC ei hajoa millään, eikä sitä kannata yrittää kompostoida.

– Ekologisempi vaihtoehto on se perinteinen ylioppilaslakki, tuotekehitysjohtaja Katja Helén vahvistaa Ylelle.

Entäpä ne entiset ylioppilaat, jotka ovat vanhoilla päivillään muuttuneet vegaaneiksi ja välttelevät siksi ehkä jo kellastunutta valkolakkiaan? Ongelmaan on olemassa ratkaisu, sen neuvoo Vegaani.org-sivusto:

”Monet meistä ovat olleet ylioppilaita ennen kuin meistä tuli vegaaneja. YO-lakkeja on erittäin helppo tilata internetistä ja kehoitammekin kaikkien vegaanien uusivan yo-lakkinsa vegaanisen versioon. Lakkeja voi ostaa mm. Stockmannin verkkokaupasta.”

Lue myös: Muoviset kertakäyttöastiat halutaan kieltää kokonaan – suuri syy merten roskaantumiseen

Kommentoi Facebookissa