Voivatko kahvirituaalisi olla tietoisempia ja ympäristöystävällisempiä?

Kuva Kahvikaveri

Vähennä jätteiden määrää ja varmista, että planeettamme on puhtaampi samalla, kun nautit suosikkijuomastasi.

Yhteiskuntamme on tulossa yhä tietoisemmaksi siitä, mitä kulutamme, miten hävitämme nopeatempoisen elämämme välttämättömät osat ja miten ne vaikuttavat planeettaan. Kierrätyksestä vaihtoehtoisiin valintoihin – me kaikki työskentelemme yhden erittäin tärkeän tavoitteen eteen – jätteen vähentämiseksi ja planeettamme auttamiseksi.

Koska kahvi on varmasti monille meistä päivittäinen kumppani, ja British Coffee Associationin mukaan se saattaa olla maailman suosituin juoma, jota nautitaan päivittäin noin kaksi miljardia kuppia, on tärkeää pohtia sen ympäristövaikutuksia ja niiden vaikutuksia. Lue siis lisää ja opi muutama helppo toimenpide, joilla voit osoittaa välittäväsi.

Miten kahvin keittäminen kotona voi olla fiksu vaihtoehto sinulle ja planeetalle?

Ei ole salaisuus, että todelliset kahvin ystävät eivät selviä päivääkään ilman kahvikupillista, joskus kahta tai jopa kolmea! Jos olet yksi heistä ja haet kofeiinipisteesi paikallisesta kahvilasta tai noutopalvelusta, syntyy joka kerta jätettä paperimukin ja muovikannen, kertakäyttölusikan ja kertakäyttöisten sokeripakettien kanssa.

Ja jos valitsemasi juoma on yleensä jäinen, kuten Frappuccino tai jäätee, on todennäköistä, että ne tarjoillaan täysmuovikupissa. Tällaiset päivittäiset kahvirutiinit eivät ole ihanteellisia ympäristön kannalta, ja ne ovat myös melko kalliita.

Vaihtoehtoisesti voit investoida kotikäyttöön tarkoitettuun kahvinkeittimeen – esimerkiksi kahviautomaatit tai kahvinkeittimet voisivat todella täyttää suurimman osan tarpeistasi ja voit valmistaa kahvia kotona. Riippuen tarpeistasi, kuten päivittäin nauttimiesi kupillisten määrästä ja juomien valmistuksesta, voit valita automaattisen, puoliautomaattisen tai kapselikahvinkeittimen, joka toimii kierrätettävillä kapseleilla. Varmista, että valitset laitteen, joka sopii sinulle ja jota päädyt käyttämään, sillä siitä ei ole paljon hyötyä, jos se vain seisoo keittiössä keräämässä pölyä.

Kahvinkeittimen omistaminen ei ainoastaan anna sinulle nautintoa juoman valmistamisesta tuoreena, mukavasti kotonasi, vaan auttaa myös pitämään lompakkosi tyytyväisenä pitkällä aikavälillä sekä tuottaa vähemmän pakkausjätettä.

Paranna kahvinoutorutiinejasi

Jos et voi vielä investoida kahvinkeittimeen tai juot kahvia satunnaisesti ja haet sitä mieluummin paikallisesta kahvilasta mukavuuden, sosiaalisuuden tai jonkin muun syyn vuoksi, voit tehdä muita fiksuja valintoja päivittäisissä rutiineissasi, jotta se ei aiheuttaisi niin paljon jätettä.

Valmistaudu – ota mukaan oma uudelleenkäytettävä kahvimukisi ja pyydä baarimikkoa kaatamaan kahvisi kestävään astiaan kertakäyttömukin sijasta. Uudelleenkäytettävät mukit ovat erityisen tärkeitä, sillä kierrätyspaperista ei voi valmistaa kertakäyttömukeja, sillä kierrätyspaperin massaa koskevat tiukat rajoitukset, kun se joutuu suoraan kosketuksiin ruoan tai juomien kanssa, eikä kierrätyspaperi ole tarpeeksi vahvaa pitämään kuumia nesteitä.

Sen lisäksi, että autat maapalloa, uudelleenkäytettävä muki voi olla myös muodikas asuste – niitä on saatavana eri väreissä ja malleissa, joten voit valita tyyliin ja persoonallisuuteen parhaiten sopivan, tai hankkia muutamia eri malleja vaihtelua varten.

Ja jos kerran unohdit ottaa sen mukaasi ja todella tarvitset kipeästi kofeiinia – pyydä baarimikkoa tarjoilemaan juoma keramiikkamukissa ja istu alas nauttimaan siitä muutamaksi minuutiksi tai ainakin varmista, että kierrätät kertakäyttömukin kannen, sillä se on valmistettu muovista, ja kierrättämättömän muovin hajoaminen kestää satoja vuosia. Muista – itse mukia ei voi kierrättää, koska sen sisäpuolella on ohut muovivuori.

Ideoita käytetylle kahvinporolle – kauneudenhoitotuotteista lannoitteisiin

Kotona kahvia keittäessämme meille jää aina käytettyjä kahvinporoja, jotka on pakko heittää pois, mutta niiden ei tarvitse päätyä heti roskiin! On olemassa muutamia tapoja, joilla voit hyödyntää kahvinporot omaksi eduksesi.

Tee vartalollesi aromaattinen ja virkistävä kahvikuorinta. Sen ostamisen sijaan säästät rahaa ja vältyt ylimääräiseltä muovipullolta tai -purkilta. Kahvinporot ovat melko kovia ihollesi, joten sinun on sekoitettava ne vartaloöljyyn tai yksinkertaisesti keittiön kaapista löytyvään kookosvoihin tai -öljyyn. Voit lisätä tilkan lempieteeristä öljyäsi lisätuoksuksi tai antaa sen olla sellaisenaan – se tuoksuu ihanasti kahvilta. Se ei ole ainoastaan loistava vaihtoehto päästä eroon kuolleista ihosoluista, se on myös varsin herättävä!

Kahvinporot ovat myös hyvin ravinteikkaita ja voivat olla erinomaista kasvisravintoa, joten voit valmistaa niistä kasvilannoitetta. Kahvinporoissa on noin 1,45 % typpeä, ja ne sisältävät myös magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja muita mineraaleja.

Itse asiassa lannoittaminen kahvinporoilla on hyvin helppoa – voit raaputtaa sitä parin sentin paksuiseen maaperän yläosaan tai vain ripotella kahvinporoja päälle ja jättää ne sinne. Käytetyt kahvinporot ovat pH-arvoltaan lähes neutraaleja, joten ne eivät häiritse maaperän happamuutta. Sen lisäksi, että puutarhan maaperä saa ravinteita, voit pitää kissat loitolla, sillä ne eivät pidä kahvinporojen hajusta ja saattavat välttää puutarhan käyttämistä hiekkalaatikkona.

Riippumatta siitä, kuinka pieni askel on, jokainen pieni askel, jonka voit sisällyttää kahvittelurituaaliin, auttaa vaikuttamaan asiaan. Jos päätät luopua lopullisesti take-away kahvista ja ottaa käyttöön oman keittiön kahvipisteen, jossa voit valmistaa kahvia kotona, tai valitset uudelleenkäytettävän mukin joka kerta, kun menet ulos paikalliseen kahvilaan, tai yksinkertaisesti annat käytetyille kahvinporoille toisen mahdollisuuden – voit vähentää jätteiden määrää ja varmistaa, että planeettamme on puhtaampi samalla, kun nautit suosikkijuomastasi.

Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä.

Kommentoi Facebookissa