Sri Lankassa iskettiin kirkkoihin ja hotelleihin – lähes 300 kuolleen joukossa ulkomaalaisia, satoja haavoittui

Sri Lankan terrori-iskussa on myös satoja loukkaantuneita, uhria kuljetetaan pelastusviranomaisten toimesta.

Sri Lankan terrori-iskussa on myös satoja loukkaantuneita, uhria kuljetetaan pelastusviranomaisten toimesta. (Kuva AOP)

Pääsiäismessun aikaan tehdyt iskut ovat kohdistuneet kristittyihin, kirkkoihin ja saarelle tulleisiin turisteihin.

TERRORI-ISKU Pääsiäismessujen aikaan Sri Lankassa tehtiin kuusi samanaikaista iskua, jotka kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Terrori-iskuissa on tähänastisten tietojen mukaan kuollut lähes 300 henkeä ja haavoittunut yli 500. Uutistoimisto Reutersin mukaan seitsemäs räjähdys tapahtui Dehiwalassa sijaitsevassa hotellissa, kahdeksas Orugodawatan esikaupungissa ja yhdeksäs ratsiassa. Poliisi on pidättänyt 13 henkilöä.

Uhrien joukossa on kymmeniä turisteja, amerikkalaisia, brittejä ja hollantilaisia, mutta toistaiseksi tiedossa ei ole suomalaisuhreja. Intian eteläpuolella sijaitsevalla saarella on ulkoministeriön saamien matkustusilmoitusten mukaan 81 suomalaista, mutta todellinen lukumäärä on hieman suurempi.

Iskujen kohteena olleet kolme hotellia – Kingsbury, Shangri-La ja Cinnamon Grand Hotel – sijaitsevat pääkaupungissa Colombossa. Reutersin mukaan kirkoista katolisia ovat Colombossa sijaitseva St. Anthony’s Shrine ja Negombossa oleva St. Sebastian’s Church, Batticaloassa oleva kirkko on herätysliikkeen kirkko.

Sri Lankassa on yli 20 miljoonasta asukasta, joista 74 prosenttia on enimmäkseen buddhalaisuutta tunnustavia singaleeseja. Tamileja on noin 18 prosenttia, heidän pääuskontonsa on hindulaisuus. Muslimeja väestöstä on seitsemän prosenttia. Noin kuusi prosenttia väestöstä on katolisia, heitä on sekä singaleeseissa että tamileissa.

St. Anthonyn kirkon edustalla aseistetut miehet valvovat turvallisuutta.
St. Anthonyn kirkon edustalla aseistetut miehet valvovat turvallisuutta. (Kuva AOP)

Ääri-islamilaisen Thowheeth Jama’ath -ryhmän on epäilty suunnitelleen itsemurhaiskuja Sri Lankassa, mutta järjestö on irtisanoutunut tapahtumista. Suomen kiertävä suurlähettiläs Etelä-Aasiassa Harri Kämäräinen arvioi STT:lle, että iskujen tekijät ovat tulleet saaren ulkopuolelta.

– Se, että nämä iskut ovat kohdistuneet kristittyihin, katolisiin kirkkoihin ja saarelle tulleisiin turisteihin viittaisi ensiarvioni mukaan islamilaisiin ääriryhmittymiin. Tätä ei ole siis vahvistettu mistään.

Kämäräisen mukaan iskut turistikohteisiin viittaavat myös siihen, että malli on otettu esimerkiksi Tunisiassa viime vuosina tehdyistä iskuista.

– Tavallaan yritetään karkottaa matkailijoita ja aiheuttaa kansainvälistä hämmennystä.

Sri Lankassa on ollut aikoinaan väkivaltaisuuksia itsenäistä tamilivaltiota ajavien aktivistien ja singaleesien välillä. Hyökkäysten johdosta saarelle julistettiin vielä maaliskuussa 2018 poikkeustila, joka kuitenkin kumottiin muutamaa kuukautta myöhemmin.

  • EDIT: Päivitetty uhrien ja räjähdysten lukumäärää

Lue myös: Supo: Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on noin 370 – ”Yhä suurempi osa osallistunut aseelliseen konfliktiin”

Kommentoi Facebookissa