”Sua vain yli kaiken…” – tiesitkö, että Romanssin laulaja Leif Wager oli norjalainen?

Filmillä Leif Wagerin vastanäyttelijänä oli Regina Linnanheimo.

Filmillä Leif Wagerin vastanäyttelijänä oli Regina Linnanheimo. (Kuva Katariina ja Munkkiniemen kreivi)

Munkkiniemen kreivinä tunnettu näyttelijä sai Suomen kansalaisuuden jatkosodan aikana.

PÄIVÄN SÄVEL Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena Yleisradio esitti televisiossa kansallisromanttista koostefilmiä, jossa sykähdyttävien luontokuvien taustalla soi kaunis kappale Romanssi:

”Sua vain yli kaiken mä rakastan

sinä taivaani päällä maan…”

Moni tunnistaa kappaleen klassikkoelokuvan Katariina ja Munkkiniemen kreivi tunnussävelmäksi, toiset tietävät laulajan olevan näyttelijä Leif Wager. Mutta monikaan ei tiedä, että 95 vuotta sitten syntynyt Leif Christian Wager oli alun perin norjalainen.

Leif Wagerin isovanhemmat olivat tulleet Norjasta Suomeen puuteollisuuden palvelukseen, hänen isänsä oli taidemaalari ja oopperalaulaja. Perhe asui pitkään Pariisissa, mutta palasi 1930-luvun laman myötä Suomeen.

Talvisodan syttyessä Norjan kansalaisina edelleen olleet Wagerit pakenivat Norjaan, Saksan hyökättyä vuonojen maahan huhtikuussa 1940 he palasivat Suomeen. Jatkosodan alkaessa kesällä 1941 Leif Wager ilmoittautui vapaaehtoiseksi ambulanssinkuljettajaksi.

SF:n johtaja Toivo Särkkä tarjosi jo näyttelijänä kannuksia hankkineelle Wagerille elokuvasopimuksen, kuvaukset hoidettiin lomilla. Viihdytysjoukkoihin siirretty taiteilija teki rintamakiertueita ja tammikuun 31. päivänä vuonna 1943 sai ensi-iltansa Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

Sekä Leif Wager että Regina Linnanheimo olivat aikakautensa suosituimpia näyttelijöitä.
Sekä Leif Wager että Regina Linnanheimo olivat aikakautensa suosituimpia näyttelijöitä. (Kuva SF)

Elokuva teki Leif Wagerista valtavan ihailun kohteen, filmillä hänen vastanäyttelijänään oli Regina Linnanheimo. Kappaleista elämään jäi Nils-Eric Fougstedtin säveltämä ja Reino Hirvisepän sanoittama Romanssi, kaikkien aikojen rakkauslauluksikin äänestetty.

Sodan lopulla eräs amerikkalainen filmiyhtiö pyysi nähtäväkseen Wagerin filmejä, mutta niitä kuljettanut laiva torpedoitiin ja samalla upposivat hänen haaveensa Hollywoodista. Jatkosodan aikana Leif Wagerille myönnettiin Suomen kansalaisuus ja hänet komennettiin sodan lopussa aseelliseen palvelukseen Karjalankannakselle. Wager haavoittui luodista kantapäähänsä sodan viimeisenä päivänä.

Leif Wager meni vuonna 1945 naimisiin Norjassa suomalaisen tanssitaiteilija Eva Hemmingin kanssa, mutta näyttelijän ärsytykseksi poliisi kuulusteli häntä mahdollisista saksalaisyhteyksistä, joten kahdella tyttärellä kasvanut perhe muutti lopullisesti Suomeen.

Työteliäs ja Jussi-palkittu herrasmiesnäyttelijä jäi eläkkeelle Kansallisteatterista vuonna 1989, mutta esiintyi vielä elokuvissa ja televisiossa. Vuonna 2000 ilmestyivät hänen muistelmansa nimellä Hävyttömän hieno elämä (WSOY). Leif Wager kuoli 80-vuotiaana 23.3.2002, hänen ja vaimonsa usein kukilla koristeltu hauta sijaitsee Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkulalla.

Elokuvan Katariina ja Muinkkiniemen kreivi loppukohtauksessa Leif Wagerin esittämä kreivi Mauritz Armborg laulaa puistolammen rannalla tuttua rakkauslaulua tietämättä, että Katariina on lähellä, puiden siimeksessä…

Haikeat sävelet johdattavat Katariinan Mauritzin luo, ikuiseksi vannottu rakkaus ei ole haalistunut.
Haikeat sävelet johdattavat Katariinan Mauritzin luo, ikuiseksi vannottu rakkaus ei ole haalistunut. (Kuva Katariina ja Munkkiniemen kreivi)

Kommentoi Facebookissa