Suklaatehdas suljettiin salmonellaepidemian johdosta – Suomessa ei toistaiseksi tapauksia

Pääsiäisen suklaamunien valinnassa on nyt syytä olla tarkkana. (Kuvituskuva Fotolia

Euroopan tautikeskus ja Euroopan elintarvikevirasto selvittävät Kinderin suklaaseen liittyvää salmonellaepidemiaa.

TERVEYS Euroopan tautikeskus ECDC ja Euroopan elintarvikevirasto EFSA selvittävät monofaasisen Salmonella Typhimurium -bakteerin aiheuttamaa epidemiaa. Sairastuneita on useissa Euroopan maissa. Suuri osa sairastuneista on alle 10-vuotiaita, ja monet heistä ovat syöneet Kinder-suklaatuotteita ennen sairastumistaan.

Suomessa ei ole todettu tapauksia, mutta meneillään oleva hoitajien lakko voi vaikeuttaa mahdollisten tartuntojen ja epidemian selvitystä. Myöskään Kinder-tuotteissa ei ole todettu salmonellabakteeria. Varotoimena tuotteiden maahantuoja on kuitenkin vetänyt markkinoilta useita eriä Kinder-suklaatuotteita, myös Suomessa. Takaisinvedettäviksi ilmoitettuja tuotteita ei kannata syödä.

Viimeisimpien tietojen mukaan Belgian ruokaviranomaiset ovat määränneet Belgiassa Arlonissa sijaitsevan tehtaan suljettavaksi. Maahantuoja Ferrero toteuttaa välittömän takaisinvedon kaikille Belgiassa tuotetuille tuotantoerille koskien seuraavia tuotteita: Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g and Kinder Schoko-bons. Ainoastaan Belgiassa Arlonin tehtaalla valmistetut tuotteet ovat takaisinvedon piirissä.

Maahantuojan listaus takaisinvedettävistä tuotteista. (Kaavio Ferrero)

Kuluttajia pyydetään huomioimaan tuotteen EAN-koodi, joka löytyy pakkauksesta tai kääreestä. Tuotteissa todennäköisesti myös mainitaan markkinoija Ferrero Scandinavia AB.

Jos olet syönyt takaisinvedettyjä Kinder-tuotteita ja sairastut kuumeiseen ripulitautiin, ota yhteyttä oman kuntasi terveydenhuoltoon. Tällä hetkellä Suomessa on liikkeellä myös muun muassa noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia, joten kaikki vatsaoireet eivät ole salmonellaa.

Salmonella leviää yleensä bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. Salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume. Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana Suomessa. Vuonna 2021 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 474 salmonellatapausta.

Lue myös: Listerioosi on vakava sairaus riskiryhmäläisille – sen aiheuttaa yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri

Kommentoi Facebookissa