Suojaa vesimittari ja kiinteistön putket pakkaselta

Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa.

Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa. (Kuva Fotolia)

Kova pakkanen ja lumettomuus lisäävät vesimittareiden ja vesijohtojen jäätymisriskiä.

ASUMINEN Moni alue Suomessa on vain ohuen lumikerroksen peitossa, joten lumipeite ei toimi eristeenä maanalaisille putkille. Tammi-helmikuu ovatkin otollista aikaa pakkasesta johtuville putkirikoille.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:ssä ollaan valmiudessa hoitamaan sen verkostossa tapahtuvia putkirikkoja. Myös kiinteistöjen kannattaa huolehtia vesimittareiden ja tonttijohtojen suojaamisesta pakkasen purevuutta vastaan.

Kannattaa varmistaa, että kiinteistön vesimittaritila on riittävästi lämmitetty. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei pakkanen pääse sisään teknisen tilan tai vesimittaritilan tuuletusaukoista ja -ovista.

– Riittävä tonttijohtojen eristäminen estää niitä jäätymästä. Etenkin alle kahden metrin syvyydessä sijaitsevat putket on syytä eristää huolellisesti. Tonttijohtojen liitoskohtien päälle voi myös lapioida lunta lämmöneristeeksi jos lunta on, kertoo kunnossapitoyksikön päällikkö Jari Kallio HSY:n vesihuollosta.

Kiinteistöt maksavat itse vesimittareiden ja tonttijohtojen jäätymisestä aiheutuvat kustannukset, joten varotoimenpiteistä kannattaa huolehtia turhien kustannusten ja vedenjakelukatkosten välttämiseksi.

– Jäätymistä voi estää pitämällä hanoissa pientä virtausta eli valuttamalla vettä putkesta hiljalleen. Ennen vedenjuoksutusta on kuitenkin tärkeää varmistaa viemäreiden kunnollinen toiminta, sillä talvisin viemäritkin voivat jäätyä, muistuttaa Kallio.

Jäätynyttä vesiputkea tai vesimittaria ei kannata lähteä sulattamaan itse, vaan sulatustyö on syytä tilata ammattilaiselta. Ainoa oikea sulatustapa on höyrysulatus. Ammattimaiset putkien sulattajat osaavat huolehtia paineiden purkautumisesta oikealla tavalla ja estää lisävahinkojen syntymisen.

Sulatustöitä voi tilata yksityisiltä sulatusyrityksiltä. Jäätymisvaara ei ole välittömästi ohi, kun pakkanen alkaa lauhtua. Jos putket ovat jäätyäkseen, niiden jäätyminen kiihtyy vielä pakkasen lauhtuessa.

Kommentoi Facebookissa