Näin muuttui isänsä murhasta syytteen saanut tyttö

Murhasyyte meni nurin. Ella tuomittiin isänsä pahoinpitelystä vuoden vankeuteen. Syyttäjä valittaa hoviin.

Murhasyyte meni nurin. Ella tuomittiin isänsä pahoinpitelystä vuoden vankeuteen. Syyttäjä valittaa hoviin. (Kuvituskuva Fotolia)

Syyte meni käräjäoikeudessa nurin, mutta syyttäjä valittaa hovioikeuteen.

RIKOS Päivän Lehti kertoi aikaisemmin, kuinka 20-vuotiaalle naiselle luettiin joulun alla syyte isänsä murhasta. Voit lukea alkuperäisen jutun tästä. Syyte murhasta hylättiin käräjäoikeudessa, mutta asian käsittely jatkuu syyttäjän valituksen johdosta hovioikeudessa. Pöytäkirjoista selviää, miksi tavallista elämää viettänyt tyttö ylipäätään ajautui tällaiseen tilanteeseen.

Ella (nimi muutettu) tapasi samanikäisen Tonin (nimi muutettu) viime vuoden tammikuussa. Tytöllä oli vakituinen työ ja hän oli aloittelemassa opintoja. Tonilla ei ollut töitä, hän ei opiskellut eikä hänellä ollut kavereitakaan.

Jo maaliskuussa Toni alkoi pahoinpidellä Ellaa. Hän potki tyttöä ja kuristi hänet välillä tajuttomaksi. Ella kertoi, että pahoinpitelyn kohteena ollessaan hän ei saanut päästää ääntäkään. Se olisi vain provosoinut Tonia. Toni vaati, että Ella viiltelee itseään, koska Toni halusi nähdä verta. Viiltely oli myös vaihtoehto väkivallalle.

Äidin kertoman mukaan Ella muuttui rajusti sen jälkeen kun hän oli tavannut Tonin. Siihen asti hän oli ollut aivan tavallinen tyttö, joka oli päivittäin yhteydessä äitinsä kanssa. Kun Toni tuli kuvioon, tyttöön oli vaikea saada enää yhteyttä.

– Tonin myötä oli jäänyt työt ja kaverit ja perhe ja hiukset oli leikattu päästä, äiti kertoi.

Ellasta tuli vegaani kuten Tonikin oli, ja tytön vaatetyyli vaihtui. Äidin tietoon tuli, että Toni pahoinpiteli Ellaa. Tyttö pelkäsi poikaa. Äiti havaitsi myös muutoksia tytön ulkonäössä. Ellan nenä oli vinossa ja käsissä oli viiltohaavoja. Tuollaisia jälkiä ei ennen ollut.

Äidin oli lähes mahdoton saada Ellaa puhelimella kiinni. Toni valvoi tytön puhelimen käyttöä. Tekstiviestejä tuli. Jälkeenpäin ilmeni, että Ella näpytteli viestit, mutta Toni saneli ne.

Ellan isä Ari (nimi muutettu) oli tytön tuki ja turva. Arin luona Toni ei uskaltanut pahoinpidellä Ellaa. Kaikki kolme asuivat yhdessä traagiseen loppuun asti. Arilla, Ellalla ja Tonilla oli yhteinen kassa. Rahavaroja hoiteli Toni, kuinkas muuten.

Viime kesän lopulla Ella ja Toni olivat aikeissa muuttaa pois Arin asunnosta. Nuoripari aikoi muuttaa Sodankylään; Ari voisi muuttaa sinne ehkä myöhemmin. Pariskunta arveli, että Ari voisi ainakin puheiden tasolla häiritä muuttopuuhia. Isä päätettiin hiljentää vähäksi aikaa.

Ella antoi isälleen 12 unitablettia. Isä meni unten maille. Sitten keksittiin pitkän neuvottelun jälkeen, että isää pitäisi lyödä vielä vasaralla päähän, jotta tämä ei heräisi ihan vähään aikaan. Ellan kertoman mukana nämä toimet ideoi Toni.

Vasaralla lyöjäksi valikoitui Ella. Kaksikko arveli, että naisena hän lyö sen verran kevyemmin, että ei tapahdu mitään peruuttamatonta. Isä ei kuollut vasaralla lyöntiin. Sen sijaan hän heräsi ja alkoi huutaa apua. Toni kaivoi kääntöveitsen taskustaan ja iski Aria ainakin 80 kertaa muun muassa sydämeen, keuhkoihin, maksaan ja munuaisiin. Seurauksena oli hengen meno.

Oikeudessa Ellalle ja Tonille luettiin syyte murhasta. Pirkanmaan käräjäoikeus teki päätöksen Ellan osalta. Tyttö tuomittiin vain pahoinpitelystä. Oikeus arvioi, että tytön tarkoituksena ei ollut surmata isäänsä. Syyttäjä valittaa ratkaisusta hovioikeuteen.

Varsinainen surmaaja, eli puukkoa käyttänyt Toni, määrättiin mielentilatutkimukseen. Oikeudessa pariskunta istui sermillä toisistaan eristettynä. Ella istui sermin takana ennen kuin Toni saateltiin saliin. Vaikutti siltä, että Ella ei halunnut katsoa Toniin.

Olisiko tyttö ilman Tonin vaikutusta, sanelua ja määräilyä, ajautunut tuohon tilanteeseen? Vai olisiko hän ollut kuten kuka tahansa tavallinen tyttö, tehnyt töitä ja opiskellut?

Traagisten tapahtumien jälkeen Ella on ollut ammattiauttajien hoivissa. Äidin kertoman mukaan Ella on nyt sama tyttö, joka hän oli ennen Tonia.

Traagisten tapahtumien jälkeen Ella on ollut ammattiauttajien hoivissa.
Traagisten tapahtumien jälkeen Ella on ollut ammattiauttajien hoivissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Kommentoi Facebookissa