Suomalainen aaltoenergiapuisto Balille – tuotettu sähkö on täysin päästötöntä

Wello on kehittänyt 10 vuotta laitetta, joka ottaa energiaa talteen aaltojen liikkeestä. Balille tuleva 10 MW:n aaltoenergiapuisto on maailman suurin.

Wello on kehittänyt 10 vuotta laitetta, joka ottaa energiaa talteen aaltojen liikkeestä. Balille tuleva 10 MW:n aaltoenergiapuisto on maailman suurin. (Kuva Wello)

Wello toimittaa ensimmäisenä kaupallisena tilauksenaan Balille 10 MW:n aaltoenergiapuiston.

ENERGIA Suomalainen Wello on kehittänyt aaltoenergiaa hyödyntävän teknologian, joka ottaa energiaa talteen aaltojen liikkeestä. Nyt yhtiö on saanut ensimmäisen kaupallisen aaltoenergiapuiston tilauksen.

Indonesialainen infrastruktuurirakennusyhtiö Gapura Energi Utama GEU on tilannut 10 MW:n Wello Pingviini -aaltoenergiapuiston. Puisto tulee sijaitsemaan Balilla, Nusa Penida saaren läheisyydessä ja siitä tulee maailman suurin aaltoenergiapuisto. Voimalapuisto toimitetaan, kun lupaprosessi on saatettu loppuun, minkä arvioidaan tapahtuvan vuoden 2018 lopussa.

Patentoitu Wello Pingviini on aaltoenergiakonvertteri, jota on kehitetty ja testattu lähes 10 vuoden ajan. Laite on kestänyt rankimmatkin valtameriolosuhteet ja jopa 18 metriä korkeat aallot. Veden pinnalla kelluva laite ottaa talteen aaltojen kineettisen energian ja muuntaa sen päästöttömäksi sähköksi.

Liikkuvat osat eivät ole kosketuksessa meriveden kanssa ja huoltotarpeet ovat vähäiset. Laitetta voidaan seurata ja säätää tarvittaessa etäyhteyden avulla. Wello Pingviinit eivät tuota visuaalista tai melusaastetta ja niitä voidaan käyttää lähes kaikilla valtamerten rannikkoalueilla.

– Olen erittäin ylpeä siitä, että pitkäjänteinen kehitystyömme on saamamme tilauksen myötä nyt palkittu. Tämä on kuitenkin vasta alkua, sillä aaltoenergialaitteellamme on maailmanlaajuinen myyntipotentiaali, sanoo Heikki Paakkinen, Wellon toimitusjohtaja ja perustaja.

– Tuotettu sähkö on jo erittäin kilpailukykyistä verrattuna merelle rakennettuun tuulivoimaan ja sarjatuotannon myötä tavoittelemme vielä 50 prosentin kustannusleikkausta, Paakkinen lisää.

Aaltoenergiapuiston potentiaaliset markkinat ovat valmistajan mukaan arvoltaan yli miljardi euroa pelkästään Indonesiassa. Ratkaisu on kuitenkin toimiva maailmanlaajuisesti lähes kaikilla valtamerten rannoilla. Wello on myös solminut Indonesian markkinoihin liittyvän edustussopimuksen GEU:n kanssa.

– Indonesiaa ympäröivän valtameren aaltoenergiapotentiaali on suuruudeltaan yli 17 GW, eikä sitä ole vielä lainkaan hyödynnetty. Yhteistyö Wellon kanssa on meille strategisesti merkittävää ja tavoitteenamme on mukaanpääsy valtaville aaltoenergian sähkömarkkinoille, toteaa Komang Agus Pribadiana, GEU:n President Manager.

– Yhteistyömme myötä on mahdollista valmistaa Wello Pingviini -aaltoenergialaitteen runko 100 prosenttisesti paikallisesti Indonesiassa ja myös muita komponentteja voidaan tuottaa täällä paikan päällä.

Kommentoi Facebookissa