Suomalainen äitiyspakkaus leviää kehitysmaihin – ensin kenialaisena versiona

Pakkaus on suunniteltu yhteistyössä kenialaisten äitien sekä viranomaisten, järjestöjen ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa.

Pakkaus on suunniteltu yhteistyössä kenialaisten äitien sekä viranomaisten, järjestöjen ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa. (Kuva World Vision)

Tavoitteena on saada vanhemmat terveydenhuollon piiriin sekä lapsi- ja äitiyskuolleisuus laskuun.

TERVEYS Luoteis-Keniassa käynnistyy tänä vuonna pilotti, jossa äitiyspakkauksen avulla kannustetaan maaseudun köyhiä äitejä raskauden ajan seurantaan ja synnyttämään klinikalla.

Tavoitteena on saada vanhemmat terveydenhuollon piiriin ja lapsi- ja äitiyskuolleisuus laskuun – aivan kuten aikoinaan Suomessa. Projektin yhteistyökumppanit ovat kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision sekä suomalainen sopimusvalmistaja Logonet Oy, joka on toimittanut tuotteita myös Suomessa jaettavaan äitiyspakkaukseen.

Finnish Baby Aid Kit -pakkaus sisältää tuttuja tuotteita kuten vauvapyyhkeen, kosteussuojan ja vaatteita. Kymmenien tarvikkeiden joukossa on myös kantoliina, moskiittoverkolla suojattu makuualusta, taskulamppu sekä synnytyksessä tarvittavia steriloituja välineitä.

– Pakkaus on suunniteltu yhteistyössä kenialaisten äitien sekä viranomaisten, järjestöjen ja terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa, kertoo Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Antturi.

Pilotin tavoitteena on tutkia äitiyspakkauksen vaikuttavuutta; kannustaako pakkaus vanhemmat neuvolatoiminnan piiriin ja lisääntyykö terveysasemilla synnyttävien määrä. Keniassa alle puolessa kaikista synnytyksistä on läsnä koulutettu avustaja ja alle puolet odottavista äideistä saa säännöllistä neuvontaa raskauden aikana.

– Vastasyntyneiden kuolleisuus on korkea, eikä se ole juurikaan laskenut vuodesta 1990, toteaa Antturi.

Pilotti toteutetaan World Visionin kehitysohjelman alueella, missä asukkaat ovat pääosin paimentolaisia ja jäävät helposti perusterveydenhuollon ja raskauden seurannan ulkopuolelle.

– Ensivaiheessa toimitamme 1 000 äitiyspakkausta. Osa niistä jaetaan Kakuman pakolaisleirillä. Aloitamme Keniassa, mutta laajennamme projektia myös muihin kehitysmaihin, kertoo Logonetin kehitysjohtaja Mika Roini.

World Visionin työntekijät sekä järjestön kouluttamat terveysvapaaehtoiset tiedottavat pakkauksesta ja ohjaavat odottajia seurantaan ja turvalliseen synnytykseen. World Visionin asiantuntijat vastaavat myös pakkauksen vaikutusten seurannasta.

Kommentoi Facebookissa