Suomalaisen 118 päivää kestänyt sieppaus päättyi – nainen on turvassa Afganistanissa

Suomalaisnainen siepattiin Kabulissa hieman ennen keskiyötä.

Suomalaisnainen siepattiin Kabulissa hieman ennen keskiyötä toukokuun 20. päivä 2017. (Kuva Fotolia)

Ulkoministeriö ei halua kertoa tarkemmin vapautuksen yksityiskohdista.

SIEPPAUS Afganistanissa toukokuussa siepattu suomalainen on vapautunut 118 päivää kestäneen vankeutensa jälkeen ja turvassa. Hän on tällä hetkellä edelleen Afganistanissa, Suomen ulkoministeriö vahvistaa vapautuksen tapahtuneen aamulla klo 5.20 Suomen aikaa.

Siepattu 37-vuotias nainen on ollut yhteydessä läheisiinsä, jotka ovat kertoneet viranomaisille toivovansa asiassa yksityisyyttä. Asiaa koskeva viestintä on keskitetty ulkoministeriöön.

Tiedotustilaisuuteen tänään osallistui videoyhteyden välityksellä myös Yhdysvalloissa vierailulla oleva ulkoministeri Timo Soini, joka oli puhunut vapautetun naisen kanssa puhelimessa.

– Suomi ei ole maksanut lunnaita eikä maksa. Jos se näin tekisi, kannustaisi se uuteen rikollisuuteen.

Sieppauksen yhteydessä surmansa saivat saksalainen nainen sekä afganistanilainen vartija. Sekä suomalaisnainen että saksalaisnainen olivat ruotsalaisen avustusjärjestön Operation Mercyn työntekijöitä ja asuivat naisille tarkoitetussa majatalossa Kabulissa. Päivän Lehti kertoi tapauksesta tässä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin aikaisemmin videoita naisen sieppaukseen liittyen. Viranomaiset pyysivät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitettäisi julkisuudessa, sillä kaikki julkisuus vaarantaisi siepatun hengen ja vaikeuttaisi tilanteen hoitamista. Suomalainen valtamedia Helsingin Sanomien johdolla selosti kuitenkin tarkkaan kaiken, mitä videoilla tapahtui tai sanottiin.

Ulkoministeriö ei nytkään halua kertoa tarkemmin vapautuksen yksityiskohtia, jotta se ei vaikeuttaisi mahdollisten tulevien uhrien vapauttamispyrkimyksiä.

Afganistanissa ulkomaisten henkilöiden kidnappaukset eivät ole harvinaisia ja niitä tehdään joko lunnasvaatimusten tai poliittisen painostamisen johdosta. Vuonna 2014 kaksi suomalaista avustustyöntekijää ammuttiin maan länsiosassa sijaitsevassa Heratin kaupungissa.

Afganistanissa on noin 35 suomalaista siviilihenkilöä ja 30 sotilasta.

Kommentoi Facebookissa