LOBBARIT Eduskunnan turvallisuusjohtaja ja kansliatoimikunta ovat käyneet jo vuosia kummallista viivytystaistelua, jotta kansanedustajia eri tahojen puolesta lobbaavat henkilöt eivät paljastuisi kansalaisille.
Kyseessä on periaatteellisesti merkittävä asia aikana, jolloin poliitikot puhuvat kauniita sanoja päätösten läpinäkyvyyden ja avoimen demokratian puolesta – ja jolloin valtakunnansyyttäjä on itse syytteessä ja maamme ylin laillisuusvalvoja oikeuskansleri toimii vain määräaikaisena.
Asia sai alkunsa jo vuonna 2014, kun Avoin ministeriö ry:n Joonas Pekkanen pyysi käyttöönsä eduskunnan vierailijatiedot viikon ajalta. Kansliatoimikunta kieltäytyi, ja Pekkanen vei asian lopulta KHO:n päätettäväksi.
Kaksi vuotta myöhemmin KHO päätös saapui, ja kansliatoimikunnan kanta hävisi. KHO:n mukaan tiedot tuli luovuttaa, jos niistä tehdään tietopyyntö. Pekkasen tavoite oli julkaista epävirallista lobbarirekisteriä, josta avoimesti ja suuntaa-antavasti selviäisi, ketkä pyrkivät vaikuttamaan kansanedustajiin.
Kun oikeuden päätöksen mukaan vierailijatiedot oli pakko luovuttaa, ne oli yllättäen tuhottu. Vierailijatietojen systemaattinen hävittäminen eduskunnassa alkoi sen jälkeen, kun Korkein hallinto-oikeus määräsi tiedot julkisiksi.
Avoin ministeriö kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelun mukaan tuhoaminen oli tarkoituksellista ja tavoitteena oli ainoastaan estää tietopyynnön toteutuminen.
Tuhoaminen onkin hyvä käytäntö
Eduskunnan hallintoa johtaa kansanedustajista koostuva kansliatoimikunta. Siihen kuuluvat eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä neljä eduskunnan keskuudestaan valitsemaa kansanedustajaa ja heidän varajäsenensä.
Tällä hetkellä kansliatoimikunnan jäsenet ovat puhemies Maria Lohela (sin), 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk), 2. varapuhemies Arto Satonen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Jukka Kopra (kok), Markus Lohi (kesk) sekä Anne Louhelainen (sin).

Torstaina kansliatoimikunta linjasi yksimielisesti, että vierailijalistojen tuhoaminen joka päivä onkin hyvä käytäntö. Sitä ennen vierailijatietoja oli säilytetty vuoden verran mahdollisia poliisin tiedusteluja varten, nyt se olikin tarpeetonta.
Linjaus on erikoinen jo maamme muuttunut turvallisuustilanne huomioiden.
– Haluamme selvittää, onko tämä menettely eduskunnan turvallisuuden näkökulmasta paras – ja oikein. Samassa yhteydessä selvitetään, onko kaikki lobbauksen näkökulmasta reilassa, Mauri Pekkarinen selitti Helsingin Sanomille.
Puhemies Maria Lohela palasi torstaina Etelä-Koreasta, hän ollut ollut läsnä tänä vuonna aikaisemmissa kokouksissa, joissa asiaa on käsitelty. Kansliatoimikunta päätti myös selvittää, onko mahdollisesti eduskunnan yhteyteen syytä perustaa joskus tulevaisuudessa jonkinlainen rekisteri lobbareista.
Valittaa voi, jos on vuosia aikaa
Tapaus on saanut Ylen ruotsinkielisen toimituksen ja monet mediat tiedustelemaan kävijätietoja eduskunnalta. Esimerkiksi viime tiistaina esitettiin useita pyyntöjä päästä tutustumaan päivän kävijätietoihin ennen niiden hävittämistä.
Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan vastaus oli vähintään ylimielinen.
– Teen tänään tai huomenna tai ylihuomenna päätöksen, jossa ilmoitan, että en luovuta niitä tietoja, koska ne hävitetään päivittäin, Savola sanoi HS:lle.
Mauri Pekkarisen mukaan avoimuuteen riittäisi nyt se, että valiokuntien kuultavina olevat asiantuntijat kirjataan valiokuntien mietintöihin. Tämä ei kuitenkaan avaa millään tavalla sellaisen lobbaajan toimintaa, joka sopii kahdenkeskisiä tapaamisia kansanedustajien kanssa. Vierailijan isäntä selviäisi tuhotuista kävijätiedoista.
Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhiolla on myös perustelu vierailijalistojen tuhoamiselle.
– KHO ei ole määrännyt sitä, että meidän pitäisi alkaa pitää vierailijalistoja, jotta niihin pääsisi tutustumaan, Rauhio pyörittelee.
Turvallisuusjohtaja Jukka Savola puolestaan opastaa, että päätöksestä voi pyytää oikaisua eduskunnan kansliatoimikunnalta. Kansliatoimikunnan päätökseen voi taas hakea muutosta hallinto-oikeudesta ja edelleen korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Kun päätös tulee, silloin ollaan todennäköisesti jo seuraavalla vuosikymmenellä.
- KHO:n päätöksen vierailijatietojen julkisuudesta voit lukea tästä
Kommentoi Facebookissa