MÄKIHYPPY Oberstdorfin MM-kisojen mäkihypyt päättyivät lauantaina miesten joukkuemäkeen. Kultaa voitti Saksa, hopeaa Itävalta ja pronssia Puola.
Mäkihypyn muista suurmaista Japani oli neljäs, Slovenia viides ja Norja kuudes. Entisistä suurmaista Suomi oli yhdeksäs, eikä päässyt toiselle kierrokselle.
Eetu Nousiainen venytti suomalaisista pisimmän hypyn 120,5 metriä. Tällä kaudella maailmancupin pisteitä saalistaneista suomalaiskotkista Niko Kytösaho ja Antti Aalto jäivät 118 metriin. Arttu Pohjola leiskautti vain 104 metriä kantaneen siivun.
Realistisia mahdollisuuksia Suomella olisi voinut olla kahdeksanteen tilaan. Venäjä ylsi kuitenkin Suomen edelle kahdeksanneksi, ja pitkälti sen takia, koska suomalaisista tasoonsa nähden hyvään suoritukseen ylsi vain Nousiainen.
Tilanne on nyt tämä. Suomalainen mäkihyppy tipahti maailman kärjen tasosta Vancouverin 2010 olympialaisten jälkeen, eikä uusia huippuja ole Suomesta tullut. Lajin suomalaiset kilpailijat mahtuvat yhteen kaksikerroksiseen bussiin.
Sveitsissäkin mäkihypyn harrastajamäärät ovat lähes Suomen tasolla, mutta joukkuemäessä maa pärjää Suomea paremmin. Sveitsi sijoittui Oberstdorfin kisassa seitsemänneksi.
Aalto ja Kytösaho ovat maailmancupin tasolla 40 parhaan joukossa. Nousiainen taistelee paikasta 50 parhaan joukkoon.
Aallon tapauksessa on puhuttu potentiaalista kymmenen parhaan joukkoon. Sijoitusten valossa kehitystä ei ole kahden viime kauden aikana kuitenkaan tapahtunut.
Kytösaho otti tällä kaudella askeleen eteenpäin. Kymmenen joukkoon hänellä on kuitenkin pitkä matka.
Suomalaisen mäkihypyn onni on, että YLE yhä näyttää kilpailuja. Laji saa mediassa enemmän huomiota kuin esimerkiksi lumilautailu tai freestyle, jossa suomalaiset ovat lähempänä maailman kärkeä.
Suomalaisen mäkihypyn kultaiset vuodet alkavat kuitenkin olla yhä kauempana. Matti Nykänenkin kuoli 2019, eikä enää ole pitämässä lajia otsikoissa.
Lohtua Suomi voi saada siitä, että muitakin entisiä mäkihypyn suurmaita on taantunut. Tshekki oli Oberstdorfin joukkuemäessä vasta 11:s.
Tshekin mäkihypyllä on komea historia. Jiri Raskan, Pavel Plocin, Jiri Parman ja Jakub Jandan perinne on 2020-luvulla muisto vain.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Yhdistetyn parikisasta ei tullut toivottua mitalia – mäessä liian heikkoa
Kommentoi Facebookissa