Suomalaisen urheilun rahat pelastettiin vuodeksi – auttavatko nettiblokit?

Suomessa on lähes kuusi kertaa enemmän rahapeliautomaatteja kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Ennen viimeaikaisia muutoksia Suomessa oli lähes kuusi kertaa enemmän rahapeliautomaatteja kuin Ruotsissa ja Norjassa. (Kuva Veikkaus)

Urheiluväki helpottui, kun valtio maksaa veikkausvoittovaroista puuttumaan jäävät rahat edunsaajille verovaroista.

URHEILU Suomalaisen urheilun ja liikunnan rahoitus on ajautunut epävarmalle pohjalle. Veikkauksen tulot putoavat peliautomaattien rajoitusten takia tänä vuonna rajusti. Koronapandemia on tietysti pahentanut syöksykierrettä.

Tuloutus yleishyödyllisiin kohteisiin vähenee vuonna 2021 arviolta jopa yli 300 miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen 1,1 miljardin euron kokonaisuudesta. Suomen hallitus kuitenkin päätti budjettiriihessä kompensoida tilanteen, joten rahapelitulojen raju pudotus ei vaikutakaan edunsaajien tilipussiin.

Valtion liikuntabudjetissa ei tapahdu yli neljänneksen pudotusta 150 miljoonasta esitettyyn 110 miljoonaan euroon ensi vuonna. Lajiliittoja ja muita liikuntajärjestöjä uhannut jopa yli neljänneksen määrärahaleikkaus vältetään.

Jos moisiin määrärahaleikkauksiin olisi ryhdytty, olisi se tietysti vaikuttanut rajusti liikuntajärjestöjen toimintaan. Budjetit ovat järjestöissä muutenkin tiukalla, joten toiminta olisi monella taholla ollut vaakalaudalla.

Rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitetaan liikunnan ja urheilun lisäksi tiedettä, taidetta ja nuorisoalaa sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjä ja hevosalaa. Liikuntabudjetista rahoitettavia kohteita ovat muun muassa valtionavustus liikuntajärjestöille, liikuntapaikkarakentaminen, kuntien valtionosuudet liikuntaan ja valtakunnalliset liikuntaohjelmat.

– Liikuntaväen tunnelmat alkoivat olla aika vakavat. Nyt voimme hengittää vapaammin. Esitetty leikkaus olisi koskenut liikuntakulttuuria hyvin laajasti. On erittäin myönteistä, että tähän ei nyt jouduttu. Hyvinvoinnin, terveyden, yhteisöllisyyden ja elämysten merkitys vain kasvaa haastavina aikoina. On toimialan ja koko yhteiskunnan etu, että liikunnan ja urheilun edellytykset voidaan turvata, Suomen Olympiakomitean pääsihteeri Mikko Salonen painottaa tiedotteessa.

Juttuvinkki: Paavo Arhinmäen stadionpäätös koituu kalliiksi – veronmaksajia uhkaa yli 100 miljoonan euron lisälasku

Salonen pitää myönteisenä, että hallitus kunnioitti budjettiriihessä omaa ohjelmaansa. Hallitusohjelmaan on kirjattu sitoumus kompensoida Veikkauksen tuloutuksen lasku edunsaajille.

– Hallitus toimii tässä linjakkaasti. On hienoa huomata, että hallitus tunnistaa sen arvon, joka kansalaistoiminnalla on yhteiskunnassamme. Liikunnassa ja urheilussa on mukana yli miljoona suomalaista lähes kymmenessätuhannessa seurassa. Tukemalla jatkossakin tätä kansanliikettä hallitus kantaa vastuun terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä, Salonen toteaa.

Valtion budjetti on 2021 peräti 10,8 miljardin edestä alijäämäinen. Veikkauksen tuloista saamatta jäävien reilut 300 miljoonan euron kompensointi on tästä jättisummasta tietysti pieni osa.

Vuosi 2022 on sitten oma juttunsa, joka vaatinee lisää velanottoa. Hallitus haluaa vähentää Veikkauksen pelien tarjontaa, mutta haluaa samanaikaisesti kasvattaa veikkausvoittovarojen määrää. Yhtälö on erikoinen.

Ulkomaisten rahapeliyhtiöiden palvelut halutaan estää Suomeen nettiblokeilla tai maksuliikenteen estoilla. Esitys blokkaamisista on määrä saada kasaan ensi kesään mennessä eduskunnan käsiteltäväksi.

On toinen juttu, miten nettiblokeilla tai rahasiirtojen estoilla onnistuttaisiin kasvattamaan Veikkauksen pelivoittoja. Pankkitilin voi aina avata toiseen maahan tai rahoja voi kierrättää nettilompakoiden kautta. Nettiblokkeja voi aina kiertää helposti VPN:n avulla.

Kaikki viihdepelaajat eivät pelaisi enää ulkomaille, mutta eivät välttämättä pelaisi Veikkauksen pelejäkään sen enempää. Blokkaaminen herättäisi monissa viihdepelaajissa kielteisiä tunteita Veikkausta kohtaan.

Suomen lisäksi pelimonopoli on Euroopassa käytössä vain Norjassa, joka ei ole EU:n jäsen. Norjassa blokit eivät ole tuoneet lisää rahaa monopoliyhtiön kassaan.

Ruotsi ja Tanska purkivat pelimonopolinsa 2010-luvulla ja siirtyivät lisenssijärjestelmään. Monopoliaseman purkaminen on tuonut niille lisää rahapelituloutuksia.

Suomen valtio velkaantuu kovaa kyytiä. Veikkauksen tuloutusten laskua ei voi kompensoida julkisista varoista loputtomiin, jos rahapelitulot eivät Veikkauksen kautta kasva. Lisenssijärjestelmällä tuloutukset voisi pelastaa ja Veikkaus voisi kasvattaa liikevaihtoaan hakemalla asiakkaita ulkomailta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Olympiastadionin peruskorjaus on karu esimerkki suomalaisesta ongelmasta

Kommentoi Facebookissa