Suomalaiset kelpaavat NHL:ään jo 18-vuotiaina – Nuorten Leijonien kultamitalisti Winnipegiin

Nuorten Leijonien 2019 kultajoukkueen pelaajista useampi saattaa pelata 2021 World Cupissa ja Pekingin 2022 olympialaisissa.

Nuorten Leijonien 2019 kultajoukkueen pelaajista useampi saattaa pelata 2021 World Cupissa ja Pekingin 2022 olympialaisissa. (Kuva AOP)

Lukossa ja Nuorissa Leijonissa loistanut Ville Heinola on tehnyt NHL-sopimuksen Winnipeg Jetsin kanssa.

JÄÄKIEKKO Nuorten Leijonien viime talven kultajoukkueen vuonna 2001 syntyneet ”alaikäiset” pelaajat ovat kuumaa tavaraa NHL:ssä. Numerolla 2 varattu Kaapo Kakko teki viime viikolla sopimuksen New York Rangersin kanssa ja maanantaina Winnipeg Jets ilmoitti tehneensä sopimuksen Ville Heinolan kanssa.

Puolustaja Heinola, 18, on allekirjoittanut Winnipeg Jetsin kanssa tulokassopimuksen. Hän oli seuran tämän kesän ykköskierroksen varaus Jetsin varattua hänet numerolla 20.

Heinola pääsi viime syksynä hieman yllättäenkin pelaamaan Rauman Lukossa. Päävalmentaja Pekka Virta oli vakuuttunut nuorukaisen otteista jo syksyllä ja Heinola nousikin nopeasti yhdeksi Lukon avainpelaajista.

Heinola pääsi pelaamaan myös Suomen alle 20-vuotiaiden MM-joukkueessa Kanadassa Victoriassa ja Vancouverissa ja oli joukkueessa merkittävässä roolissa. Tosin finaali jäi Heinolalta väliin loukkaantumisen takia, mutta Suomi voitti ilman häntäkin Yhdysvallat 3-2 ja nappasi MM-kultaa.

Suomen vahva pelaajatuotanto on viime vuosina tuottanut valtavan määrän junioritähtiä. Tämä on seurausta kymmenen vuoden takaisesta jääkiekkoväen kriisipalaverista. Tuolloin ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -hölmöily lopetettiin ja joukkuevalmennuksen sijaan ruvettiin keskittymään yksilövalmennukseen.

Kun huippulahjakkuudet saavat tarvittavan tuen, pystyvät he vastaamaan kansainvälisiin haasteisiin. Suomessa tulokset ovat juniorivalmennuksessa ylittäneet jopa odotukset, eikä nykymenolla mitään esteitä ole näköpiirissä, etteikö juniorimylly tuottaisi uusia superpelaajia myös 2020-luvulla.

Tänä kesänä NHL:ään varattiin ensimmäisellä kierroksella kolme suomalaispelaajaa. Kakon ja Heinolan lisäksi ykköskierroksella kelpasi Lassi Thomson, jonka Ottawa Senators nappasi numerolla 19.

Thomson, joka ei ollut mukana Nuorten Leijonien viime talven kultajoukkueessa, teki maanantaina sopimuksen Ottawan kanssa. Keväällä Thomson oli päässyt sopimukseen Ilveksen kanssa, mutta pelaa tulevalla kaudella tietysti Ottawassa, jos mahtuu joukkueeseen.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Suomalaispelaajilla villi sopimusviikko NHL:ssä

Kommentoi Facebookissa