Suomalaiset kolmoisjohdossa – ulosajot ja rengasrikot värittivät kärjen järjestystä

Pohja-aikojensa myötä Esapekka Lappi kasvatti johtoaan päivän päätteeksi 4,4 sekuntiin.

Pohja-aikojensa myötä Esapekka Lappi kasvatti johtoaan päivän päätteeksi 4,4 sekuntiin. (Kuva AKK/ Toni ollikainen)

Toisena oleva Jari-Matti Latvala antoi tunnustusta nuoremmalle tallikaverilleen.

AUTOURHEILU Pieksämäkeläinen Esapekka Lappi johtaa Neste Rallya vaiherikkaan perjantaipäivän jälkeen. Toyota Yaris WRC -kuljettajalle kisa on vasta neljäs WRC-pääluokassa, mutta silti nuoren miehen nimi komeilee tuloslistan kärjessä. Tallikaveri Jari-Matti Latvala on toisena ja niin ikään nuori tähti, M-Sportin Ford Fiestaa käskyttävä Teemu Suninen täydentää suomalaisten kolmoisjohdon.

Lappi aloitti rallin varovaisesti, mutta takoi vauhtiin päästyään pohja-aikoja toisensa perään. Päivähuoltoon tultaessa Lappi oli vain 1,6 sekuntia kolminkertaista voittajaa Latvalaa perässä. Ero kaventui päivän toisella ajolenkillä ja Lankamaan 21,68-kilometrisellä erikoiskokeella Lappi nousi kilpailun kärkeen ohi Latvalan. Pohja-aikojensa myötä Lappi kasvatti johtoaan päivän päätteeksi 4,4 sekuntiin.

– Tätä on vaikea kuvailla, sillä aivan pienestä pojasta lähtien olen unelmoinut siitä, että saisin ajaa WRC-autolla Suomessa. Nyt se unelma on käynyt toteen ja johdamme rallia, Esapekka Lappi tunnelmoi.

Kahden ajopäivän jälkeen toisena oleva Jari-Matti Latvala antoi tunnustusta nuoremmalle tallikaverilleen.

– Esapekka ajaa todella, todella hyvin. Itseasiassa kaikki suomalaiset ajavat ja tämä on ollut mahtavaa. Olen tehnyt sen, mitä olen pystynyt. Esapekka oli tänään hieman minua nopeampi, mutta yritän parantaa huomiselle, Latvala toteaa.

Ford Fiestalla uransa toista WRC-kilpailua ajava Teemu Suninen on myös esittänyt hienoja otteita. Saldona on jo kaksi pohja-aikaa ja tuloksena kahden ajopäivän jälkeen upeasti kolmas sija 19 sekunnin erolla kärkeen. Sunisen ero neljäntenä olevaan Craig Breeniin on 14 sekuntia.

Juho Hänninen täydensi suomalaisten nelosjohtoa iltapäivällä, mutta joutui antautumaan viidennelle sijalle jousitusongelmien vuoksi. Mads Östberg piti aamulla kiinni rallin kolmannesta sijasta, mutta kärsittyään epäillystä ongelmasta tasauspyörästön kanssa, tulivat oikealta ja vasemmalta ohi suomalaisten lisäksi muutkin ja Östberg tippui kuudenneksi.

Hyundain Thierry Neuvillelle tarjottiin mahdollisuutta parantaa asemiaan MM-sarjan pistetaistossa, kun pistekärki Sébastien Ogier ajoi ulos aamun kolmannella erikoiskokeella. Belgialaisella Neuvillella oli kuitenkin koko päivän vauhti kateissa ja päätyi osittain britti Kris Meeken ohjausongelmien siivittämänä sijalle kahdeksan.

Myös rallia torstain jälkeen johtaneella Viron Ott Tänakilla oli ongelmia heti perjantain aluksi. Tänak kärsi rengasrikon niin ikään rallin kolmannella erikoiskokeella ja menetti noin puolitoista minuuttia. Virolainen on rallissa perjantain jälkeen sijalla 10.

Lauantaina edessä on legendaarinen Jämsän kierros. Päivän aikana ajetaan neljä eri erikoiskoetta kahteen kertaan. Päivä alkaa Pihlajakoskelta, jonka jälkeen suunnataan Päijälään ja maailmankuuluulle Ouninpohjan erikoiskokeelle. Saalahti päättää aamun lenkin ja myös aloittaa iltapäivän lenkin.

Katsojillakin oli kaasujalka herkässä, poliisi joutui päivän aikana puuttumaan useisiin ylinopeuksiin ja ajokortteja jäi poliisin haltuun useita. Sen sijaan yhtään epäiltyä rattijuoppoa ei poliisi tavannut valvontojen yhteydessä iltayhdeksään mennessä.

  • Lähde Neste Rally Finland

Kommentoi Facebookissa