Suomalaiset rikkovat vuosittain noin 600 000 älypuhelinta – puhelinten keski-ikä kuitenkin kasvussa

Puhelin on niin vakiintunut osa arkea, että sitä käytetään lähes kaikissa tilanteissa.

Puhelin on niin vakiintunut osa arkea, että sitä käytetään lähes kaikissa tilanteissa. (Kuva Fotolia)

Joka kuudes kertoo rikkoneensa puhelimensa viimeisen vuoden aikana.

ÄLYPUHELIMET Suomalaiset rikkovat vuosittain noin 600 000 älypuhelinta. Rikkoutuneista puhelimista noin puolet korjataan. Vaikka puhelimia rikkoutuu paljon, on niiden käyttöikä kuitenkin kasvanut viime vuosina. Puhelinten kestävyydessä ei kuitenkaan lähivuosina päästä Nokian vanhojen klassikoiden tasolle.

– Puhelinten elinkaari on kasvussa teknologian kehittymisen ansiosta, vaikka ne ovatkin alttiita rikkoutumisille. Tällä hetkellä älypuhelimen keskimääräinen käyttöikä on 2–4 vuotta, kun 2010-luvun alussa tämä oli vielä lyhyempi, kertoo Saku Anttila kännyköiden huoltoihin erikoistuneesta Fonumista.

Anttilan mukaan takavuosien klassikkopuhelinten kestävyyttä nykyajan älypuhelimet eivät saavuta.

– Nokian 3310 on hyvä esimerkki puhelimesta, joka kesti lähes mitä vain, paljon lasia sisältäviin kosketusnäytöllisiin älypuhelimiin verrattuna, Anttila toteaa.

Suomalaisista joka kuudes eli 17 prosenttia kertoo rikkoneensa puhelimensa viimeisen vuoden aikana. Puhelimiksi muutettuna tämä on 595 000 rikkoutunutta puhelinta vuodessa.

– Ylivoimaisesti yleisin syy puhelimen rikkoutumiselle on näytön lasin hajoaminen puhelimen pudotessa kädestä kovalle alustalle. Kosteusvauriot taas syntyvät laitteen kastuessa esimerkiksi veteen pudotessa, kertoo LähiTapiolan asiantuntija Teemu Talvi.

Puhelin on niin vakiintunut osa arkea, että sitä käytetään lähes kaikissa tilanteissa. Puhelinhuoltoja tekevällä Fonumilla on huomattu, että puhelin menee usein rikki, kun se kädessä tehdään montaa asiaa samaan aikaan.

– Arvioisin, että puhelimia menee rikki eniten liikkuvaa työtä tekevillä. Vahinkoihin liittyvät usein työmatkat ja työmaat. Puhelin tyypillisesti tippuu kädestä, kun noustaan autosta, avataan ovea tai kannetaan tavaroita, kertoo Saku Anttila.

Uudehko ja arvokas mobiililaite kannattaa useimmiten korjata. Esimerkiksi puhelimen näytön vaihto maksaa keskimäärin 200 euroa. Jos puhelin lakkaa toimimasta itsestään, kyseessä on useimmiten takuun alainen vahinko. Silloin asia hoidetaan suoraan myyjän kanssa.

Rikkoutuneiden puhelinten määrä ja huoltomäärät selvisivät Fonumin tilaamasta, helmikuussa 2018 toteutetusta tutkimuksesta, jonka toteutti IROResearch.

Lue myös: Vuoden myydyin puhelin oli OnePlus, Apple iPhone tai Honor – riippuu miltä operaattorilta kysytään

Kommentoi Facebookissa