Suomalaisilta kysyttiin mitä kaikkea he tekevät autossa – lähes 60 prosenttia on laulanut

Kyselyn mukaan yli 93 prosenttia suomalaisista on nauttinut musiikista ajaessaan autoa.

Kyselyn mukaan yli 93 prosenttia suomalaisista on nauttinut musiikista ajaessaan autoa. (Kuva Fotolia)

Kyselyyn vastanneet kertoivat myös erityisen mieleenpainuvista hetkistä autoillessaan.

LIIKENNE Suomalaiset viettävät paljon aikaa autossa. Autossa ehditään matkustamisen lisäksi syödä, riidellä, kuunnella radiota ja musiikkia sekä paljon muutakin. Tuoreen kyselyn mukaan lähes 60 prosenttia vastanneista kertoo myös laulaneensa autossa.

Ihmissuhteitakin hoidetaan paljon autossa. Läheisilleen on soittanut 65 prosenttia, parisuhdeaikaa on viettänyt 35 prosenttia, mutta myös lähes saman verran on riidellyt autossa.

– Monet suomalaiset viettävät autossa jopa useita tunteja päivittäin ajaessaan töihin, harrastuksiin ja kauppaan. Kyselyn tuloksissa näkyy hyvin se, että auto on suomalaisille arkinen paikka ja ikään kuin kodin jatke. Siellä tehdään käytännössä ihan samoja asioita, kuin kotonakin, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Aamu- tai välipalaa on autossa syönyt 37,5 prosenttia ja sosiaalisessa mediassakin myöntää pyörineensä yli 18 prosenttia.

Kyselyyn vastanneet kertoivat myös erityisen mieleenpainuvista hetkistä autoillessaan. Monet mieleenpainuvat hetket liittyvät tunteikkaisiin musiikkikokemuksiin, ihmissuhteisiin tai läheltä piti -tilanteisiin liikenteessä eläinten tai muiden tielläliikkujien kanssa.

– Vaikka ajaessa tekisikin jotain muuta, on tärkeää huolehtia omasta keskittymiskyvystä liikenteessä. Moni kertoi erilaisista läheltä piti -tilanteista ja kohtaamisista eläinten, erityisesti hirvien kanssa. Useimmiten kohtaamisesta hirven kanssa selviää säikähdyksellä, mutta viime vuonnakin ajettiin yli 1 800 hirvikolaria, sanoo Nieminen.

Kysely toteutettiin elo-syyskuussa ja siihen vastasi 9 303 täysi-ikäistä S-ryhmän asiakasta.

Lue myös: Oletko pelännyt joskus kuljettajan kyydissä? – Niin on tehnyt joka kolmas suomalainen

Tällaiset hetket olivat jääneet kyselyyn vastanneiden mieleen:

Vaimon vieminen sairaalaan lapsen synnytyksen alettua on jäänyt mieleen. Vaikka oli toinen lapsi tulossa, silti jännitti ja liikennesäännöt liki unohtuivat.

Hämähäkki meinas aiheuttaa ojaan ajon, peräänajon ja sydänkohtauksen. Hirwee tilanne vieläkin iho nousee kanalihalle.

Se hetki, kun istuin ensimmäisen kerran nykyisen mieheni autoon. Oli ensimmäiset treffit ja ensi hetki, kun näimme. Se keskustelu ja hetki on jäänyt hyvin mieleen.

Yleensä lauloimme koko perheen voimin suosikkikappaleittemme mukana kovalla äänellä pitkillä automatkoilla.

Mökiltä lähtiessä aikaisin aamulla keskellä valtatietä tepasteli monta koppeloa eivätkä väistäneet vaan kuskin piti väistää näitä hienoja lintusia 😉

Muutama vuosi sitten oltiin perheen kanssa lähdössä reissuun. Tunnelma oli korkealla siihen asti, kun takapenkiltä kuului ”äiti, täältä tulee kauheasti savua”. Oli akku osunut penkin pehmusteeseen ja meinasi auto syttyä tuleen. Onneksi ei sattunut pahempaa ja saatiin palonalku samutettua kokiksella (ainoa neste, mi oli nopeasti saataville). Matka jatkui ja reissu oli hieno 🙂

Muistan raskaana ollessani esikoiseni ensipotkut vatsassani ajaessani autolla silloiseen kotiini. 😊

Mieheni kosi minua

Matka esikoisen kanssa synnytyssairaalasta kotiin – ikinä ei ole ajaminen ollut niin jännittävää ja varovaista!

Ajoimme pois isoisäni hautajaisista veljeni kanssa. Isoveljeni ajoi ja minä istuin takapenkillä. Matkalla soi kappale joka painui ikuisesti mieleeni, samalla kun olimme vain hiljaa koko matkan ajan, kuten perheessämme oli opetettu. Vaikeista asioista ei puhuta. Tuon hetken jälkeen, aina vaikean paikan tullen, olen kuunnellut kyseisen kappaleen ja keskustellut kuuntelun jälkeen vaikeatkin asiat halki.

Labras pokemon oli keskellä tietä. Ei ku auto parkkiin tiensivuun ja nappaamaan pokemonin.

Lapseni 5v. kertoi yhtäkkiä kesken automatkan,kuinka naapurin isompi poika oli kertonut kuinka lapsia tehdään ja halusi varmuuden ettei häntä ole niin tehty.

Kun hirvi istui persuksilleen liukkauden takia ja minä luistelin ohi ilman kolinaa.

Kommentoi Facebookissa