Suomalaiskonserni sponsoroi muovijätettä keräävää meriroskista

Seabin V4 -protyyppi saa seuraajakseen uuden version meriroskiksesta, jota koekäytetään Helsingin edustalla.

Seabin V4 -protyyppi saa seuraajakseen uuden version meriroskiksesta, jota koekäytetään Helsingin edustalla. (Kuva Seabin)

Wärtsilä ja Seabin Project yhdistävät voimansa taistelussa valtamerten muovijätettä vastaan.

LUONNONSUOJELU Teknologiakonserni Wärtsilä on allekirjoittanut sopimuksen Seabin Projectin kanssa liittymisestä heidän globaaliin pilottiohjelmaansa, joka tarjoaa ratkaisuja maailmanlaajuiseen valtamerien roskaantumiseen. Projekti lähestyy haastetta useista näkökulmista painottaen etenkin koulutusta, tutkimusta ja teknologiaa.

Wärtsilä työskentelee yhteistyössä Seabin Projectin kanssa seuraavat kolme vuotta ja sponsoroi sekä Helsingin kaupungin että sataman osallistumista ohjelmaan. Wärtsilän ja Seabinin kumppanuus pyrkii dynaamiseen ja monipuoliseen toimintaan hyödyntäen Wärtsilän kokemusta, vakiintuneita teknologioita ja osaamista ympäristötuotteiden kehityksessä. Kumppanuus Seabinin kanssa on osa Wärtsilä-konsernin Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

– Ympäristönsuojelutoimiin on ryhdyttävä heti, ja jokainen voi tehdä osansa, niin yritykset kuin yksityishenkilöt, toteaa Jaakko Eskola, Wärtsilän konsernijohtaja.

Seabin on uiva meriroskis, joka sijoitetaan veteen pienvenesatamissa, telakoilla sekä purje- ja kauppasatamissa, joissa se kerää talteen vedessä ajelehtivat roskat. Pintavesi imetään Seabinin keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi sen jälkeen pumpataan takaisin satama-altaaseen, roskat jäävät talteen keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti.

Seabinilla on myös potentiaalia kerätä talteen osa veden pinnalla ajelehtivista öljyistä ja muista epäpuhtauksista. Tällä hetkellä Seabin Projectin tiimi käyttää 12 voltin uppovesipumppuja, joissa voidaan hyödyntää vaihtoehtoisia ja puhtaita energialähteitä. Kyseeseen voi tulla aurinko-, aalto- tai tuulivoima riippuen maantieteellisestä sijainnista ja käytettävissä olevista teknologioista.

Maailmanlaajuinen pilottiohjelma käynnistyy huhtikuussa 2017, jolloin Seabinin uusin prototyyppi V5 Hybrid esitellään ja otetaan käyttöön eri puolilla maailmaa. Yksi sijoituspaikoista on Helsinki, joka on toistaiseksi ainoa kaupunki Pohjoismaissa johon Seabin asennetaan. Kolmen kuukauden testijakson aikana pilottikumppaneilta kerätään käyttökokemuksia ja tietoa, minkä jälkeen alkaa Seabinin kaupallinen myynti.

Työskennelläkseen puhtaampien meriympäristöjen puolesta Wärtsilä on allekirjoittanut Helsingin kaupungin ja Helsingin Sataman kanssa sopimuksen, jonka mukaan se lahjoittaa kaksi Seabin-prototyyppiä Helsinkiin testikäyttöön kokeilujakson ajaksi. Tämän lisäksi voidaan asentaa neljä Seabinia lisää kaupallisen myynnin alettua. Helsingin kaupunki ja Helsingin Satama huolehtivat Seabinien päivittäisestä ylläpidosta.

Wärtsilä on Sustainable Shipping Initiativen jäsen ja on allekirjoittanut YK:n Global Compact -aloitteen. Yhtiö muokkaa perinteisiä merenkulku- ja energiamarkkinoita hyödyntämällä kestävän kehityksen mukaisia ja uusiutuvia ratkaisuja, joiden tarkoitus on parantaa merikuljetusten ja energiantuotannon ympäristöjalanjälkeä.

Muovin vaikutus ympäristöön ja ekosysteemeihin on suuri. Vuoteen 2025 mennessä valtamerissä on arvioiden mukaan tonni muovia kolmea tonnia kalaa kohti, lisäksi vuoteen 2050 mennessä valtamerissä odotetaan olevan painoltaan enemmän muovia kuin kalaa. Paikalliset meriympäristöt kärsivät, mikä heikentää kala- ja äyriäiskantoja. Merenkulku ja turismi saattavat kärsiä, sillä ihmisten elimistöön joutuu haitallisia epäpuhtauksia, kun he tietämättään syövät saastuneita merenantimia.

Kommentoi Facebookissa