Suomalaispelaaja palasi Venäjän liigaan – urheilijoiden ahneus vie voiton moraalista

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole piitannut lännen antamista talouspakotteista. (Kuva Venäjän presidentin lehdistötoimisto)

Suomalainen jääpalloilija Tuomas Määttä seisoskeli viime keväänä Z-muodostelmassa ja päätti palata Venäjälle tulevaksi kaudeksi. Lauri Kerminen on hyllytetty Suomen lentopallomaajoukkueesta, koska hän ei ole suostunut olemaan pelaamatta Venäjällä.

URHEILU Venäjän raakalaismaiset sotatoimet Ukrainassa ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Urheilun osalta Venäjä on käytännössä suljettu kaikesta kansainvälisestä toiminnasta.

Venäjän urheilun ammattilaissarjat vetävät silti ammattilaisurheilijoita puoleensa. Jääkiekon KHL:ssä pelaa ensi kaudella useita pohjoisamerikkalaispelaajia sekä muutamia tshekkejä ja slovakkeja. Pari ruotsalaistakin on tehnyt KHL-sopimuksen.

Suomalaisväriä Venäjällä nähdään ainakin paikallisessa jääpallosarjassa. Tuomas Määttä on tehnyt sopimuksen pelaamisesta SKA Neftjanikin paidassa. Saman seuran riveissä Määttä seisoskeli viime keväänä Z-muodostelmassa, jolla esitettiin tukea Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

Viime keväänä Määttä pahoitteli Z-seisoskeluaan. Hän sanoi, ettei tiennyt, että sellainen merkki muodostettaisiin.

Määttä päätti kuitenkin palata Venäjälle. Jääpalloliitto päättänee, ettei Määtällä toistaiseksi ole asiaa Suomen maajoukkueeseen. Määttä menetti kunniansa, mutta jääpalloammattilaisena hän voi tienata Venäjällä hyvin kyseisen maan politiikasta piittaamatta.

Suomen Lentopalloliitto tiedotti keskiviikkona, ettei Lauri Kerminen pelaa toistaiseksi maajoukkueessa. Tämä johtuu siitä, ettei Kerminen ole sitoutunut olemaan pelaamatta Venäjällä.

Kermisellä ei ole toistaiseksi virallisesti sopimusta Venäjälle. Ilmoilla on kuitenkin huhuja, että hänet haluttaisiin sinne pelaamaan.

Venäjän julmat sotatoimet Ukrainassa saivat suomalaispelaajat kääntämään KHL-jääkiekkoliigalle selkänsä viime keväänä. Jokerit vetäytyi KHL:stä heti sodan alettua ja kauden päätyttyä lähes kaikki suomalaispelaajat olivat päässeet KHL-velvoitteistaan irti.

KHL-seura Traktor Tsheljabinskin pelaajalistalla kummittelee kuitenkin yhä suomalaisnimi. Hyökkääjä Teemu Pulkkinen on virallisesti yhä seuran pelaaja hänen sopimuksensa kattaessa kauden 2022-2023.

Kesäkuussa Pulkkinen sulki puhelimen, kun MTV Urheilu tiedusteli häneltä päivitystä sopimuskuvioista. Avoin kysymys onkin, pelaako Pulkkinen ensi kaudella todellakin KHL:ssä?

Mikäli Pulkkinen Traktorissa jatkaisi, ei hänellä olisi enää asiaa Suomen maajoukkueeseen. Tosin eipä Pulkkinen ole kolmeen vuoteen Leijonissa pelannutkaan.

Ennen kaikkea Pulkkisen jatko KHL:ssä olisi suomalaiselle jääkiekkoilulle kiusallinen. KHL on nyt entistä tiukemmin osana Vladimir Putinin hallinnon ja sotakoneiston propagandaa. Länsimaiden pelaajien jatko KHL:ssä on epäsuora tuen osoitus Ukrainassa useita lapsiakin tapattaneelle Putinin hallinnolle.

Pulkkisen tilanne ei ole kadehdittava. KHL-sopimuksista on vaikea päästä irti, koska se voi tietää valtavia tulonmenetyksiä, ja juridiset ongelmat ovat tiettävästi avainasemassa, että Pulkkinen on yhä Traktorin pelaajalistalla.

Pulkkisen ohella Traktorin pelaajalistalta löytyy ulkomaalaisista yhdysvaltalaispuolustaja Nick Bailen. Hän pelasi kaudella 2013-2014 Tapparassa.

Ulkomaalaispelaajien sopimuksia venäläisseurojen kanssa ei voi selittää millään muulla kuin pohjattomalla ahneudella. Venäjän urheilu on vahvasti sidoksissa Venäjän poliittiseen johtoon, jonka järjestämissä sotatoimissa on tapettu Ukrainassa satoja lapsiakin.

Suomessa tietoa Ukrainan sodasta on ollut saatavissa vapaasti. Tässä valossa on hämmentävää, että nykyisessä tilanteessa Venäjälle lähdetään yhä tienaamaan rahaa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HIFK taistelee olemassaolostaan – Roman Eremenko mukaan

Kommentoi Facebookissa