Suomalaispelaajien NHL-invaasio ilahduttaa Leijonien päävalmentajaa – ”On meille etu, että tulee kilpailua”

Jukka Jalosen valmennustiimin pienenä haasteena on pitää hyvät suhteet Pohjois-Amerikkaan.

Jukka Jalosen valmennustiimin pienenä haasteena on pitää hyvät suhteet Pohjois-Amerikkaan. (Kuva AOP)

Jukka Jalonen sanoo uusien pelaajien olevan yksi niistä syistä, miksi hän otti A-maajoukkueen uudelleen luotsattavakseen.

JÄÄKIEKKO Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi palannut Jukka Jalonen on seurannut ilolla suomalaispelaajien lukumäärän kehitystä Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä. Tämä parantaa myös Suomen mahdollisuuksia menestyä kevään MM-kisoissa.

Vielä kaudella 2011–2012 eli heti Suomen viimeisimmän maailmanmestaruuden jälkeen NHL:ssä kiekkoili vain 29 suomalaista pelaajaa, joiden keski-ikä oli 29 vuotta. Suomen pelaajatuotannossa elettiin myös aiemmin vaikeita aikoja, kun vuosina 2007–2009 yhtäkään suomalaista pelaajaa ei varattu NHL:n varaustilaisuuden ykköskierroksella.

Tämän jälkeen on joka vuosi varattu vähintään yksi suomalainen ensimmäisellä kierroksella, mutta varsinkin kahden viimeisen vuoden aikana on ollut havaittavissa uuden kultaisen sukupolven esiinmarssi, kun peräti 10 pelaajaa on varattu ensimmäisellä kierroksella.

Tällä kaudella NHL:ssä peliaikaa saaneita suomalaisia on jo 42 pelaaja ja keski-ikä on tullut vajaassa kymmenessä vuodessa neljä vuotta alaspäin. Näin hyvä pelaajamäärä alkaa tuottaa myös tulosta Suomen maajoukkueelle ja parantaa mahdollisuuksia kilpailla paremmin muiden isojen lätkämaiden kanssa kevään MM-kisoissa.

Leijonat vuonna 2011 maailmanmestariksi luotsannut Jukka Jalonen kertoo lupaavan pelaajakehityksen olleen yksi syy siihen, että hän päätti ottaa A-maajoukkueen uudelleen luotsattavakseen.

– Yksi syy miksi lähdin tähän uudestaan oli se, että tiesin että uusia pelaajia on tulossa, ja että on oikeasti taas parempi sauma keväisin pärjätä ihan realistisesti, edellisen A-maajoukkuepestinsä kevääseen 2013 päättänyt Jalonen kertoo.

Suomi lähtee joka kevät MM-kisoihin tavoitteenaan voittaa kultaa. Tämä vaatii onnistuakseen sen, että kaikki parhaat pelaajat ovat mukana. Vaikka tämän hetken tilanne NHL:ssä on suomalaisittain hyvä, Jalosenkin valmennustiimin pienenä haasteena on pitää hyvät suhteet Pohjois-Amerikkaan niin, että kaikki kykenevät parhaat pelaajat saadaan pukemaan leijonapaidan päälleen kevään MM-kisoihin.

– Joukkue, joka haluaa voittaa kultaa kisoissa, ei voi olla pääsääntöisesti koottu Euroopasta. Se on selvää, että on paremmat eväät menestyä, jos meillä on meidän kärkipelaajat NHL:stä mukana. Ja se on meille etu, että tulee kilpailua. Mutta se miten saadaan suhteet pelaajiin luotua, se on sellainen haaste meille valmentajille, Jalonen kertoo.

Jalonen kertoo käyneensä valmennustiiminsä kanssa pariin otteeseen Sveitsissä. Ohjelmassa on tarkkailumatkoja Ruotsiin ja pari käyntiä Pohjois-Amerikassa. Kokenut valmentaja kuitenkin muistuttaa, että pistokeikat NHL-katsomoihin eivät kerro koko totuutta.

– Pitää muistaa, että jos näet yhden pelin jossain Pohjois-Amerikassa joltain pelaajalta, niin se ei ole se juttu. Pelaaja voi pelata siinä kauden huonoimman tai parhaimman pelinsä. Yhden pelin perusteella harvoin valitaan tai olla valitsematta. Enemmän se on, että käydään siellä ja pääsee pelaajan kanssa kommunikoimaan. Jutellaan missä mennään ja mitkä intressit ovat maajoukkuetta kohtaan, Jalonen taustoittaa pelaajatarkkailuprosessia.

Jukka Jalosen valmentama Leijonat pelaa ensimmäiset ottelunsa ensi viikolla 8.–11. marraskuuta pelattavassa Karjala-turnauksessa. Suomi lähtee ennakkosuosikkina ensimmäiseen peliinsä Venäjää vastaan. Unibet tarjoaa Suomen voitolle kertoimen 2,20, kun Venäjän kerroin on 2,65 ja tasapelin 4,15.

Lue myös: Näin Suomi pelaa ensi kevään MM-kisoissa – Leijonat saa avauspelissä vastaansa Kanadan

Kommentoi Facebookissa