Suomalaisperhe meren armoilla Etelä-Kiinan vesillä – purjevene on kestänyt toistaiseksi

Tuuli itsessään Etelä-Kiinan merellä ei ole liian kova, mutta aallokko suomalaisittain valtava. Vaarana on, että se voisi rikkoa veneen rungon.

Tuuli itsessään Etelä-Kiinan merellä ei ole liian kova, mutta aallokko suomalaisittain valtava. Vaarana on, että se voisi rikkoa veneen rungon. (Kuva Fotolia)

Vanhemmat ja lapset ovat ajelehtineet hallitsemattomasti aluksella nyt kaksi vuorokautta.

ONNETTOMUUS Suomalainen perhe purjeveneineen on kamppaillut valtaisassa aallokossa Etelä-Kiinan merellä kaksi vuorokautta. Turun meripelastuskeskus sai lauantaina aamulla ilmoituksen vaikeuksissa olevalta suomalaiselta purjeveneeltä. Länsi-Suomen merivartioston johtokeskus toimii myös kansallisena Meripelastuskeskuksena nimeltään MRCC Turku.

Purjeveneen päällikkö kertoi Inmarsat-järjestelmän kautta lähetetyssä viestissään joutuneensa kovan merenkäynnin vuoksi vaikeuksiin. Veneessä oli Hong Kongissa asuva suomalaisperhe, neljä henkilöä, joista kaksi oli aikuisia ja kaksi teini-ikäisiä lapsia. Purjevene oli avomeripurjehdukseen soveltuva teräsrunkoinen 13-metrinen purjevene, ja aikuiset kokeneita purjehtijoita

Pelkona oli, että purjevene voisi ajelehtia tuulen mukana matalikolle. Meripelastuskeskuksesta oltiin yhteydessä Hong Kongin meripelastuskeskukseen Hong Kong MRCC josta kerrottiin, että he ovat myös ottaneet viestin vastaan ja aloittaneet toimenpiteet. Myös meripelastuskeskus Pekingistä MRCC China on tietoinen tilanteesta. Ulkomailla pulaan jotuneen on hyvä ottaa yhteyttä oman maansa meripelastuskeskukseen, joka tarkistaa sijainnin ja informoi muut tarvittavat tahot.

Veneen sijainti on lähestymässä omistusoikeudeltaan kiisteltyjä Paracel-saaria Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa. Purjevene ajelehtii nyt kohti länttä poispäin Filippiineiltä 2–3 solmun nopeudella. Kun sää alueella huononi entisestään, perheen täytyi siirtyä purjeveneen sisälle. Vene on pysynyt pystyssä juuri ja juuri ja he eivät ole saaneet enää yhteyttä paikallisiin meripelastusviranomaisiin.

Alkuperäinen veneen sijainti oli lähellä omistusoikeudeltaan kiisteltyjä Paracel-saaria Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa, mutta purjevene ajelehtii nyt kohti länttä ja Filippiinejä 2–3 solmun nopeudella.
Veneen sijainti on lähestymässä omistusoikeudeltaan kiisteltyjä Paracel-saaria Etelä-Kiinan meren pohjoisosassa, purjevene ajelehtii kohti länttä Filippiineiltä poispäin 2–3 solmun nopeudella. (Kartta University of Texas)

MRCC Hong Kong on kertonut, etteivät he kykenisi lähettämään helikopteria tarvittaessa alueelle liian pitkän etäisyyden vuoksi, eikä alueella partioi meripelastusyksiköitä. Käytännössä avun voisi tarjota ainoastaan alueella liikkuvat kauppa-alukset ja nekin mieluiten päiväsaikaan.

Aaltojen korkeus oli neljästä kuuteen metriin, mutta sen odotettiin laskevan hieman lähivuorokausina, vaikka tuulen nopeus pysyi lukemissa 14–17 m/s, huippujen yltäessä 20 metriin. Tuuli itsessään ei ole liian kova, mutta aallokko suomalaisittain valtava. Vaarana on, että se voisi rikkoa veneen rungon. Jos purjevene ajautuisi matalikolle, aallot jyrkkenisivät ja riutat rikkoisivat veneen.

–  Toistaiseksi perhe sinnittelee näissä olosuhteissa. Ilmeisesti he eivät aio tehdä hätäilmoitusta, mutta he ottavat tunnin kerrallaan, meripelastusjohtaja Jari Salokannel kommentoi eilen STT:lle.

Vene ajelehti tällä hetkellä hallitsemattomasti, ja perhe laski meriankkurin veteen sekä purjeet alas. Aluksen vauhti on ankkurin ansiosta hidastunut, mutta purjeiden antama vakaus on vastaavasti vähentynyt. Perhe on toistaiseksi yrittänyt selviytyä yksin eivätkä he ole pyytäneet evakuointia.

Turun meripelastuskeskuksesta kerrotaan, että rajun merenkäynnin johdosta perhe on suojautunut kypärillä ja siirtynyt patjoilla vuorattuun hyttiin. Perheellä on mukanaan pelastuslautta mikäli purjevene ei pysyisi pystyssä, heillä on käytössään myös reilusti ruokaa ja vettä. Purjeveneen pitäisi kääntyä takaisin ylös, jos se menee ympäri jyrkässä aallokossa. Pelastuslauttaan siirtyminen kovassa merenkäynnissä on myös vaarallista.

Lähimpään rantaan on joka suuntaan satoja kilometrejä. Viimeisimmän viestin välitti Turun meripelastuskeskus:

”Alukselta saatu tieto puoli viiden maissa aamulla että kaikki ennallaan. Aluksella jaksetaan vielä hyvin sekä aluksen rakenteet kestävät toistaiseksi. Aluksen päällikön tuntemuksien mukaan keli on ehkä hieman laantumaan päin.”

Kommentoi Facebookissa