Suomalaispurjehtijan pelastanut voitti maailmanympärikisan – vain kolme purjehtijaa selviämässä maaliin

Eteläafrikkalainen Kirsten Neuschäfer, 40, on ensimmäinen maailmanympäripurjehduskilpailun voittanut nainen. (Kuva Petri Porkola)

Tapio Lehtisen pelastanut Kirsten Neuschäfer voitti maailman haastavimman purjehduskilpailun.

MAAILMANYMPÄRIKILPAILU Eteläafrikkalainen purjehtija Kirsten Neuschäfer, 40, on voittanut maailman haastavimman purjehduskilpailun Golden Globe Racen. Hän saapui torstai-iltana maaliin Ranskan Les Sables-d’Olonneen purjehdittuaan 266 vuorokaudessa maailman ympäri.

Kirsten Neuschäferin voitto jää kilpapurjehduksen historian merkkitapahtumiin. Hän on ensimmäinen maailmanympäripurjehduskilpailun voittanut naispurjehtija. Kilpailun vaativuutta kuvaa se, että kuudestatoista kisaan startanneesta purjehtijasta on tällä kertaa selviämässä maaliin vain kolme purjehtijaa.

Neuschäferistä tuli samalla purjehdushistorian seitsemäs ihminen, joka on purjehtinut yksin maapallon ympäri 30 000 merimailia – 55 560 km – ilman pysähdyksiä, varuste- ja muonatäydennyksiä tai automaattiohjauslaitteita sekä elektronisia navigointivälineitä. Neuschäferin ainoa pysähdys oli Tapio Lehtisen pelastaminen Intian valtameren ja Eteläisen jäämeren rajalla 18. marraskuuta, kun Lehtisen Asteria-vene upposi yllättäen meren pohjaan.

Tapio Lehtinen ehti ajelehtia vuorokauden noin 450 merimailin päässä Etelä-Afrikan rannikolta, ennen kuin lähimpänä ollut kilpakumppani, kisassa tuolloin kolmantena purjehtinut Neuschäfer ehti paikalle. Kilpakumppaninsa Minnehaha-veneestä Lehtinen pääsi paikalle tulleeseen rahtialukseen, jolla hän matkasi Indonesian Jakartaan.

– Tämä on upea päivä purjehdukselle. Olen äärettömän iloinen siitä, että juuri Kirsten purjehti kaikista haastavimman kisan voittajana maaliin ja vieläpä ilman pelastamisestani saamaansa 35 tunnin aikahyvitystä. Erinomaisena purjehtijana ja kaikin puolin loistavana tyyppinä hän on täydellinen esikuva ja innoittaja myös purjehdusta harrastaville tai harkitseville tytöille ja naisille, iloitsee suomalaispurjehtija Tapio Lehtinen.

Onnistuneen pelastusoperaation kunniaksi Neuschäfer tarjosi Lehtiselle Minnehaha-veneessään romminaukut ennen Lehtisen siirtymistä Indonesiaan matkaavaan rahtialukseen. (Kuva Kirsten Neuschäfer/ Golden Globe Race)

Purjehdusalalla arvostettu Cruising Club of America -avomeripurjehdusjärjestö myönsi Neuschfärille toiminnastaan Rod Stephens Seamanship Trophy -palkinnon, joka annetaan vuosittain yhden tai useamman henkilön pelastamisesta merellä.

– Jos suomalaisen tarvitsee merellä tulla pelastetuksi, ei Kirsteniä parempaa voisi siihen hommaan olla. Olen edelleen todella kiitollinen siitä, miten hän toimi hädässäni. Kirsten on paitsi pirunmoinen purjehtia, puhuu hän kaiken lisäksi hyvin suomea ja tuntee Lapissa oppaana työskennelleenä maamme, tapamme ja huumorimme. Toivonkin, että saisimme hänet käymään luonamme vielä ennen kuin starttaan seuraavaan maailmanympäryskisaan syksyllä, kertoo Lehtinen.

Tapio Lehtinen tiimeineen starttaa ensi syksynä ensi kerran vuonna 1973 purjehditun legendaarisen Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailuun Ocean Globe Raceen. Lehtinen lähtee matkaan 12-henkisen tiiminsä kanssa S/Y Galianalla, joka on Sparkman & Stephens -venesuunnittelutoimiston klassikko, vuoden 1970 kaksimastoinen Swan 55 -jooli.

Lue myös: Suomalaisen yksinpurjehtijan alus upposi eteläisellä jäämerellä – kilpakumppani pelasti miehen

Kommentoi Facebookissa