Suomalaista koripallohistoriaa – Lauri Markkanen NBA-joukkue Chicago Bullsiin

Lauri Markkanen oli viime kaudella Arizonan yliopiston kärkipelaajia 15,6 pisteen ja 7,2 levypallon keskiarvoilla.

Lauri Markkanen oli viime kaudella Arizonan yliopiston kärkipelaajia 15,6 pisteen ja 7,2 levypallon keskiarvoilla. (Kuva AOP)

Yliopistotähti varattiin jännittävässä illassa seitsemäntenä pelaajana Minnesotan vuorolla.

KORIPALLO Viime yönä New Yorkissa järjestetty koripalloilun ammattilaisliiga NBA:n varaustilaisuus keräsi Suomessa poikkeuksellista huomiota. Jyväskylästä kotoisin olevan 20-vuotiaan Lauri Markkasen uskottiin olevan kymmenen ensimmäisen ykköskierroksen varauksen joukossa.

Tapahtuman kuluessa nähtiin ammattilaissarjoihin aina kuuluvaa draamaa ja käänteitä. Ykkösvarauksen teki odotetusti Philadelphia 76ers nappaamalla Washingtonin Markelle Fultzin. Arizona Wildcatsin laitahyökkääjä Markkanen varattiin numerolla seitsemän Minnesota Timberwolvesin toimesta, mutta etukäteen suunnitellussa operaatiossa hänet kaupattiin välittömästi maineikkaan Chicago Bullsin joukkueeseen.

Kuusinkertainen NBA-mestari oli viime kaudella neljäs Central-divisioonassa, Minnesota Northwest-divisioonan viides. ESPN-kanavan mukaan kaupassa siirtyivät samalla Kris Dunn ja Zach LaVine, Minnesota sai Bullsin tähdistä Jimmy Butlerin.

Suomalaisia on aikaisemmin varattu NBA:n joukkueisiin kuusi, joista lopulta Hanno Möttölä pelasi Atlanta Hawkseissa ja amerikansuomalainen Erik Murphy Chicago Bullsissa. Petteri Koponen varattiin kymmenen vuotta sitten ykköskierroksen viimeisellä vuorolla sijalla 30, mutta hänellä ei ole NBA-otteluita.

Ei jyväskyläläisen Honsun kasvattama kookas 213-senttinen laitahyökkääjä Lauri Markkanen suomalaisille koripallopiireille mikään tuntematon kyky ole ollut. Hän oli vuonna 2015 alle 18-vuotiaiden EM-kisojen ja vuonna 2016 alle 20-vuotiaiden EM-kisojen korikuningas sekä valittiin myös turnausten tähdistöviisikoihin.

Lauri Markkaselle tarjottiin jo 16-vuotiaana ammattilaissopimusta Espanjan Sevillaan, mutta isä kielsi alaikäisen poikansa lähdön. Laurin isä on entinen maajoukkuetason koripalloilija Pekka Markkanen, äiti Riikka on esiintynyt myös maajoukkuepaidassa ja saavuttanut SM-hopeaa. Lauri Markkanen oli viime kaudella Arizonan yliopiston kärkipelaajia 15,6 pisteen ja 7,2 levypallon keskiarvoilla.

Kommentoi Facebookissa