Suomalaisten NHL-varausten määrä pettymys

Nuoret Leijonat juhlii maalia. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Vain 14 suomalaispelaajaa varattiin tänä vuonna NHL:ään.

JÄÄKIEKKO NHL:n varaustilaisuus järjestettiin torstaina ja perjantaina. Suomalaispelaajia varattiin 14, mikä oli pienin määrä seitsemään vuoteen.

Vuonna 2017 suomalaisia varattiin peräti 23. Vuonna 2019 suomalaisvarauksia oli 22.

Sen jälkeen määrä on ollut tasaisessa laskussa. Vuonna 2020 suomalaisia varattiin 17 ja 2021 suomalaisvarauksia oli 16.

JYPissä viime kaudella loistavasti suoriutunut hyökkääjä Joakim Kemell oli Suomen tämän vuoden draft-ykkönen. Nashville Predators varasi hänet numerolla 17.

Ykköskierroksella varatuksi tuli suomalaisista myös hyökkääjä Brad Lambert. Winnipeg Jets otti hänet numerolla 30.

Pari vuotta sitten Lambertia huhuttiin aivan kärkipään varaukseksi. Hänen tähtensä oli viime kaudella kuitenkin laskussa.

SM-liiga voi joka tapauksessa ottaa tämän vuoden draftissa ison kunnian. Koko NHL:n ykkösvaraus oli TPS:n slovakialaishyökkääjä Juraj Slafkovsky.

TPS:ssä hopeaa ja Slovakian olympiajoukkueessa pronssia voittaneen Slafkovskyn varasi Montreal Canadiens. Slovakia sai peräti kaksi ensimmäistä varausta, kun New Jersey Devils varasi puolustaja Simon Nemecin numerolla kaksi.

Kolmaskin slovakialainen varattiin ykköskierroksella. Montreal varasi puolustaja Filip Mesarin numerolla 26.

Slovakian jääkiekko oli yli vuosikymmenen ajan pahassa laskusuhdanteessa. Viime vuosina juniorityössä on tapahtunut kuitenkin selkeää nostetta, kuten tämän vuoden NHL-draftista voidaan päätellä.

Pohjoisamerikkalaispelaajia varattiin kaikkiaan 137. Heistä 89 on kanadalaisia ja 48 yhdysvaltalaisia.

Eurooppalaispelaajia varattiin 88. Heistä ruotsalaisia oli 27. Ensimmäisellä kierroksella ruotsalaisia varattiin neljä.

Ruotsissa ja Suomessa jääkiekon harrastajia on suunnilleen yhtä paljon. NHL-varausmäärien perusteella Ruotsi tekee kuitenkin yhä laadukkaampaa juniorityötä.

Venäläispelaajia draftissa kelpasi NHL-seuroille 23. Maailmanpoliittinen tilanne tekee venäläispelaajien pääsystä NHL:ään epävarmaa, mutta riskejä NHL-seurat uskalsivat ottaa.

Tshekkipelaajia varattiin yhdeksän ja slovakialaisia kuusi. Tshekkoslovakian alueen jääkiekkoilun juniorityön pahin lama näyttäisi olevan ohi. Tshekin kärkivaraus David Jiricek kelpasi Columbus Blue Jacketsille numerolla kuusi, joten entisen Tshekkoslovakian alueelta peräti kolme pelaajaa varattiin kuuden joukossa.

Latvialaisia varattiin kolme, itävaltalaisia kaksi ja saksalaisia kaksi. Sveitsi ja Valko-Venäjä saivat kumpikin yhden varauksen.

Sveitsi on noussut jääkiekon suurmaiden joukkoon, mutta uhkaa tippua sieltä. Viime vuosina sveitsiläisiä on varattu NHL:ään yllättävän vähän.

Sveitsiläisistä ainoa varattiin tänä vuonna Lian Bischel, jonka Dallas Stars otti numerolla 18. Naapurimaa Itävalta vei Sveitsistä voiton, kun Detroit Red Wings varasi Marco Kasperin jo numerolla kahdeksan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jukka Jalonen ei vieläkään kelpaa NHL:ään

Kommentoi Facebookissa