Suomeen kylmiltään saapunut Egyptin maajoukkuemies on vakuuttanut – ”Kunnia valmentaa häntä”

Egyptiläinen keskikenttäpelaaja Abdalla El Said siirtyi Suomeen lainasopimuksella kotimaansa suurseurasta Al-Ahlysta.

Egyptiläinen keskikenttäpelaaja Abdalla El Said siirtyi Suomeen lainasopimuksella kotimaansa suurseurasta Al-Ahlysta. (Kuva AOP)

Abdalla El Said on tehnyt lyhyessä ajassa vaikutuksen KuPS:n päävalmentajaan Jani Honkavaaraan.

JALKAPALLO Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava Kuopion Palloseura teki lauantaina Helsingissä tempun, johon moni ei uskonut. Savolaisseura kaatoi vieraskentällä kaikki kolme sarjapeliään voittaneen hallitsevan Suomen mestarin HJK:n lukemin 2–1.

Suorituksesta teki entistä uskomattomamman se, että KuPS oli tappiolla jo vajaan viiden minuutin pelin jälkeen, kun Filip Valencic teki upean maalin rangaistusalueen ulkopuolelta. Slovenialainen ampui vasurillaan pallon taitavasti takaylänurkkaan.

KuPS:n osakkeita ennen ottelua ei nostanut se, että viime kauden hopeamitalisti oli kerännyt kolmesta ensimmäisestä pelistään vain pisteen. Vierailijan voittomaali syntyi 81. minuutilla, kun Ilmari Niskanen sai tilanteen fantastisesti loppuun asti pelanneelta kolumbialaispakilta Luis Murillolta nappikeskityksen matalana maalille ja liukui pelivälineen vastustamattomasti sisään.

Avausmaalin arkkitehtinä toimi kuopiolaisten tuorein vahvistus, egyptiläinen keskikenttäpelaaja Abdalla El Said, 32, joka siirtyi Suomeen lainasopimuksella kotimaansa suurseurasta Al-Ahlysta.

El Said antoi avausjaksolla upean keskityksen matalana vapaapotkusta boksin sisään, josta Saku Savolainen toi KuPS:n tasoihin. Seuran päävalmentajan Jani Honkavaaran mukaan kyseessä oli harjoiteltu kuvio.

– Oli se tietyllä tavalla. Tämä Egyptin mies, Said, pystyy muutenkin noissa erikoistilanteissa toimittamaan sen pallon hyvin laadukkaasti. Harjoituksissa viimeksi noita sivuvapareita hinkattiin ja niitä vähän säädettiin. Olemme vähän liian kaukaa niihin lähteneet. Nyt olimme lähempänä linjaa ja odotimme vaan, että jonkun HJK:n pelaajan kantti tavallaan pettää ja pudottaa aikaisemmin linjaan, Honkavaara kertoi pelin jälkeen.

– Pakko myöntää, etteivät ne El Saidin vapaapotkut treeneissä ihan noin hyvin menneet kohdilleen, ”Honsu” hymähti.

Egyptin maajoukkueen runkopelaajiin lukeutuva El Said on pelannut nyt täydet minuutit kaikissa kolmessa KuPS:n riveissä pelaamissaan sarjapeleissä. Toista kauttaan seuraa valmentava Honkavaara on jo huomannut, ettei kokenut pelaaja ole turhaan tyrkyllä Egyptin joukkueeseen Venäjän kesän MM-kisoihin.

– Hän pelasi taas hyvin, vähän eri roolissa kuin tähän asti. Siinä näki, että fiksu pelaaja, pystyy mukautumaan tilanteeseen ja hyvin toimi Ville Saxmanin kanssa tuo kommunikointi. Ehkä se ensimmäinen maali oli sellainen pieni lapsus meiltä, mutta erittäin hyvä pelaaja.

El Said tuo Honkavaaran mukaan selkeää rauhallisuutta pelaamiseen ja luultavasti parantaa vielä.

– Kaveri on aika kovassa kunnossa. Pystyy pelaamaan kolme peliä tuosta tavallaan kylmiltään viikkoon. Hyvin on tullut mukaan. Nöyrä kaveri ja hieno ihminen. Sillä tavalla kunnia valmentaa häntä, Honkavaara tokaisi.

El Said on yleensä hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta hän pelasi HJK:ta vastaan Saxmanin vierellä puolustavammassa roolissa. Hän on tehnyt 33 maaottelussa Egyptin paidassa kuusi maalia ja antanut kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

Kuopiossa El Said pelaa kesään asti ulottuvalla lainasopimuksella. Hän saapui Suomeen saadakseen pelituntumaa ennen MM-kisoja. Auki olevia siirtoikkunoita ei ollut huhtikuun alussa montaa, ja pelaaja sekä taustajoukot päätyivät ratkaisuun, että KuPS on paras mahdollinen vaihtoehto.

Egyptin maajoukkueen kirkkain tähti on Liverpoolissa fantastista kautta pelaava hyökkääjä Mohamed Salah. Valtaosa maajoukkueen pelaajista pelaa Egyptin liigassa. Muutama pelaaja tekee uraa Englannissa, mutta esimerkiksi marraskuussa pelatussa MM-karsintapelissä Ghanaa vastaan mukana ei ollut ainuttakaan esimerkiksi Italian Serie A:ssa tai Espanjan La Ligassa pelaavaa miestä.

Myös toinen Egyptin maajoukkuerinkiin kuuluva pelaaja pelaa tällä hetkellä Veikkausliigassa. HJK lainasi ennen kauden alkua hyökkääjä Amr Gamalin lainasopimuksella niin ikään Al-Ahlysta. Hän tuli lauantaina sisään viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Egypti kohtaa MM-kisojen avausottelussaan Uruguayn jalkapallomaajoukkueen.

Kommentoi Facebookissa