Suomella kahden kullan sunnuntai – Mira Potkonen ei saanut otella

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia.

Riossa vuonna 2016 olympiapronssia voittanut Mira Potkonen on voittanut myös kaksi MM-pronssia. (Kuva Nyrkkeilyliitto)

Suomalaiset voittivat kultaa Euroopan kisoissa nyrkkeilyssä ja voimistelussa.

NYRKKEILY Olympialajien Euroopan kisat Minskissä päättyivät suomalaisten osalta sunnuntaina kahteen kultamitaliin. Mira Potkonen saavutti kultamitalin nyrkkeilyn alle 60-kiloisten sarjassa ja Emil Soravuo otti telinevoimistelussa kultaa permannolta.

Potkonen, pelasti Rio de Janeiron 2016 olympialaisissa suomalaiset täydelliseltä häpeältä nyrkkeiltyään pronssia. Se jäi Riossa ainoaksi suomalaismitaliksi.

Rion jälkeen Potkonen on voittanut nyt kaksi EM-kultaa, sillä Euroopan kisoissa oteltiin myös EM-mitaleista. Minskissä Potkonen saavutti kultamitalinsa jo ennen finaaliottelua, koska hänen irlantilaisvastustajansa Kellie Harrington luovutti sormivamman takia.

Potkoselle vastustajan luovuttamisesta ilmoitettiin sunnuntaina lämmittelyn jälkeen. Ottelun peruuntuminen oli harmittava takaisku.

– Palauduin välieräottelustani täysin, ja sain heräteltyä itseni aamun lämmittelyissä tosi hyvin. Tämä oli tosi suuri pettymys, että en päässyt kehään asti. Taas tässä koetellaan meikäläisen pääkoppaa. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä on urheilua. Aina kaikki asiat eivät mene suunnitellusti, Potkonen harmitteli YLE:n haastattelussa.

Telinevoimistelija Emil Soravuo voitti Minskin telinevoimisteluissa permannon finaalin pistein 14,433. Toisin kuin Potkonen, oli Soravuo riehakkaissa tunnelmissa.

– Tänään oli ihan mieletön päivä. En pelkästään tehnyt itselleni hyvää sarjaa, vaan tein vielä muita paremmin sen sarjan. Kultaa tuli, siihen ei kauheasti ole lisättävää. Ei sitä oikein vielä tajua, mitä tässä on voittanut, mutta eiköhän se hiljalleen kirkastu, Soravuo Olympiakomitean haastattelussa

Soravuo, 22, on tällä kaudella menestynyt hienosti myös maailmancupissa. Ensi vuonna Tokion olympialaisissa hän ei lukeudu vielä mitalitoivoihin, mutta tulevaisuus näyttää hänen tapauksessaan lupaavalta.

Suomen saldoksi Euroopan kisoista tuli kolme mitalia. Titta Keinänen oli lauantaina voittanut karatessa pronssia. Välierässään Keinänen taipui Turkin Meltem Hocaoglulle tiukan taiston päätteeksi tuomariäänestyksellä. Pistesuoritukset ottelussa olivat 0-0.

– Päällimmäisenä mielessä on pettymys. Harmittaa, kun hävisin tiukan ja tasaisen ottelun. Mitalia lähdin hakemaan, mutta kun aamupäivällä lähti kulkemaan hyvin, olisin toivonut, että olisin tämän välierän voinut voittaa. Kun pettymys vähän hälvenee, voi myös pronssista hymyillä, aiemmin tänä vuonna EM-kisoissa niin ikään pronssille otellut Keinänen totesi Olympiakomitean tiedotteessa.

Euroopan kisoissa suomalaismenestys ei varsinaisesti ylittänyt odotuksia, mutta kahta kultamitalia ja yhtä pronssia voi pitää kohtuullisen hyvänä saldona. Tokion 2020 olympialaisten suhteen mitaliodotukset eivät tosin kasvaneet.

Olympiakomitean tavoitteena Tokiosta on neljä mitalia. Potkonen, Keinänen, painija Petra Olli sekä Euroopan kisoissa tasonsa alittanut nyrkkeilijä Elina Gustafsson ovat Suomen merkittävimmät mitalitoivot.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lupaava yleisurheilukesä jatkuu – Ringa Ropon Suomen ennätys uhattuna

Kommentoi Facebookissa