Suomen ensimmäinen sellivankila avautuu – nyt saa vankilasta paeta luvan kanssa

Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot.

Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot. (Kuva Rauno Träskelin)

Entinen Hämeenlinnan lääninvankila on Suomen kansallismuseon uusi Vankila-museo.

VANKILA Vuonna 1871 Hämeenlinnaan valmistunut Suomen ensimmäinen sellivankila avautuu toukokuun alussa Vankila-museona.

Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot, kuten murhamies Matti Haapoja ja puukkojunkkarit Iso-Antti ja Rannanjärvi. Linnan naisvangeista tunnetuimpia olivat runoilija Elvi Sinervo ja unisaarnaaja Maria Åkerblom.

Vankeinhoito päättyi vuonna 1993 ja rakennus entisöitiin Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämäksi museoksi 1997. Synkkä vankilarakennus tarjoaa nyt erinomaiset puitteet tapahtumille, keskusteluille ja yksityistilaisuuksille. Kesän aikana Vankilassa järjestetäänkin lukuisia tapahtumia.

Toukokuussa koetaan jo loppuunvarattu seikkailullinen pakohuonekokemus, kun Pako Vankilasta tuo 40 joukkuetta selviytymään ulos Vankilan sellien uumenista. Kesäkuussa ohjelmassa on erikoiskierroksia, heinäkuussa lasten seikkailukierroksia sekä rikosmysteerien ratkomista. Vankila on mukana myös Hämeenlinnan Taiteiden yössä.

Kansallismuseo jatkaa Vankilan näyttelyn ja kävijäkokemuksen uudistamista tavoitteena nostaa esille todellisuudessa vankilan kokeneiden – niin vankien, vartijoiden kuin muidenkin vankilaan liittyvien – muistoja ja tarinoita. Vankilan käsikirjoitustiimissä on mukana muun muassa kirjailija, vankikarkuri Jan Jalutsi.

Lue myös: Gallen-Kallelan museon vuosi alkaa uudella Kalevala-näyttelyllä – esillä useita tuntemattomampia aiheita

Kommentoi Facebookissa