Suomen ensimmäisen kelluvan LNG-terminaalin sijoituspaikka on Fortumin Inkoon satama

Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta. (Kuva Excellerate Energy)

Syväsatama on tarkoitukseen sopiva ja lähellä putkilinjoja, joita pitkin kaasu jaellaan.

ENERGIA Gasgrid Finland ja Fortum ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Suomen ensimmäisen kelluvan LNG-terminaalialus Exemplarin sijoittamisesta Fortumin Inkoon satamaan.

Suomen etelärannikolla sijaitsevan Inkoon syväsatama on tarkoitukseen erinomaisesti sopiva ja lähellä putkilinjoja, joita pitkin kaasu jaellaan teollisuus- ja muiden sektoreiden loppukäyttäjille Suomessa, Virossa ja Itämeren alueella. Kehitys auttaa alueen maita irtautumaan venäläisestä putkikaasusta.

Gasgrid vuokraa kelluvan LNG-terminaalialuksen Excelerate Energy Inc. -yhtiöltä kymmenen vuoden ajaksi ja pyrkii saamaan terminaalin käyttöön jo ensi talvena. Aluksen kapasiteetti riittää kattamaan sekä Suomen että Viron maakaasutarpeet. Kaasutoimitukset Venäjältä Suomeen keskeytettiin toukokuussa.

– On taloutemme kannalta tärkeää, että kelluva LNG-terminaali turvaa teollisuutemme kaasunsaannin. Seuraava askel on pysyä aikataulussa ja saada satama toimintavalmiiksi, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä toteaa myös, että alushanke on todella tärkeä Itämeren alueen huoltovarmuuden kannalta, ja siksi erittäin kiireellinen.

Fortumin Inkoon satamaan on pääsy sopivaa väylää pitkin, sillä on käyttövalmis satamalaituri, se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea ja se on käytettävissä lyhyellä varoitusajalla. Lisäksi Inkoon satamalle on tehty tarvittavat ympäristövaikutusarvioinnit jo vuosina 2014–2015.

Inkoon lisäksi Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Pyrkimyksenä on vähentää mahdollisia riskejä ja kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmis mahdollisimman ajoissa seuraavaa talvea varten.

Lue myös: Venäjä katkaisi maakaasun toimitukset Suomeen – LNG-terminaalilaiva varmistaa kaasun riittävyyttä

Kommentoi Facebookissa