Suomen ensimmäiset kaupalliset satelliitit avaruuteen – Viestintävirasto antoi radioluvan

Viestintäviraston myöntämä radiolupa kattaa Iceye Oy:n satelliitit, jotka kiertävät maapalloa 550–580 kilometrin korkeudella.

Viestintäviraston myöntämä radiolupa kattaa Iceye Oy:n satelliitit, jotka kiertävät maapalloa 550–580 kilometrin korkeudella. (Kuvituskuva Fotolia)

Luvan takana on paljon kansainvälistä yhteistyötä ja puolitoista vuotta kestänyt prosessi.

SATELLIITIT Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan Iceye Oy:n satelliittijärjestelmälle, joka on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliittijärjestelmä. Satelliittijärjestelmä koostuu kahdesta tutkasatelliitista sekä niiden maa-asemista, jotka sijaitsevat Etelämantereella ja Huippuvuorilla.

Tutkasatelliitit kuvaavat esimerkiksi arktisen alueen jäämassojen liikkeitä, mikä on tärkeää muun muassa alueella toimiville laivayhtiöille. Niillä voidaan ottaa kuvia myös öljytuhoalueista tai seurata moottoriteiden liikennevirtoja ja metsätuhojen laajuuksia – avaruudesta käsin.

Tutkasatelliiteilla voidaan ottaa kuvia myös pimeässä ja huonoissa sääolosuhteissa, kuten pilvisellä säällä tai sateessa. Koska huono näkyvyys, pimeys, sade tai pilvet eivät rajoita tutkasatelliittien kuvaamista, voidaan niillä tarjota palvelua ympäri vuorokauden olosuhteista riippumatta.

Järjestelmään on mahdollista lähivuosina lisätä satelliitteja, jolloin voidaan tarjota tutkakuvia mistä päin maapalloa tahansa ja vain tuntien viiveellä. On siis mahdollista, että tulevaisuudessa kuluttaja voisi ostaa tutkasatelliitin ottaman lähes reaaliaikaisen kuvan haluamastaan paikasta maapallolla.

Tutkasatelliitteja voidaan hyödyntää myös pelastuspalvelussa, kuten myrskytuhojen ja tulvavahinkojen seurannassa ja niihin liittyvissä pelastustoimissa, esimerkiksi meripelastuksessa.

Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa, jos taajuuksien käytöstä ei ole sovittu. Ennen radioluvan myöntämistä Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Iceye Oy:n satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille.

Prosessin aikana Viestintävirasto on etsinyt ratkaisuja muiden ITU:n alaisten maiden ilmaisemiin huoliin, joissa mahdollisia radiohäiriöriskejä käytössä oleville tai suunnitelluille järjestelmille on nostettu esiin.

Viestintäviraston myöntämä radiolupa kattaa Iceye Oy:n satelliitit, jotka kiertävät maapalloa 550–580 kilometrin korkeudella. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa noin 1 tunti 36 minuuttia. Iceye Oy:n satelliitit ovat kooltaan noin satakiloisia.

Radioluvan myöntäminen oli Viestintäviraston kannalta huipennus prosessissa, joka kesti noin puolitoista vuotta.

Kommentoi Facebookissa