JALKAPALLO Tiistaina alkavassa Jalkapallon Mestareiden liigassa nähdään tällä kaudella tositoimissa ainakin kaksi suomalaista. Lukas Hradecky torjuu saksalaisen Bayer Leverkusenin maalilla ja Jere Uronen pelaa belgialaisen KRC Genkin puolustuksessa.
Hradeckyn edustama Leverkusen pääsi Mestareiden liigaan sijoittumalla Bundesliigassa viime kaudella neljänneksi. Genk puolestaan voitti Belgian liigan mestaruuden.
Suomalaisista Leverkusenin riveissä on myös hyökkääjä Joel Pohjanpalo. Nilkkavamma on pitänyt Pohjanpalon pitkään sivussa, mutta kuntoutumisesta on saatu viime aikoina lupaaviakin uutisia.
Mestareiden liigan mestaruuden suomalaispelaajista ovat voittaneet Jari Litmanen 1995 Amsterdamin Ajaxissa ja Sami Hyypiä 2005 Liverpoolissa.
Litmanen oli 1992 perustetussa Mestareiden liigassa ensimmäinen suomalainen debytoituaan siellä Ajaxissa 1994. HJK pääsi Mestareiden liigaan 1998, mikä yhdeksi kaudeksi tietysti moninkertaisti suomalaisten määrän sarjassa, mutta 2000-luvulla 15 suomalaista nähtiin Mestareiden liigassa tositoimissa, vaikka suomalaisjoukkuetta ei ollutkaan mukana.
Tällä vuosikymmenellä Mestareiden liigassa ovat suomalaisista pelanneet Roman Eremenko, Markus Halsti, Kasper Hämäläinen, Niklas Moisander, Petri Pasanen, Boris Rotenberg, Teemu Tainio, Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo. Hämäläinen, Rotenberg ja Pohjanpalo ovat päässeet tositoimiin vain yhdessä ottelussa. Pasanen ja Tainio pelasivat viimeiset Mestareiden liigan ottelunsa 2010.
Viimeisen kahden kauden aikana ainoa Mestareiden liigan suomalainen on ollut Rotenberg. Hänkin pelasi Lokomotiv Moskovan kokoonpanossa viime kaudella vain yhden minuutin.
Kaudella 2016-17 tositoimissa nähtiin Eremenko, Pohjanpalo sekä Hämäläinen. Eremenkon urakka TsSKA Moskovassa jäi kokaiinikäryn takia kahteen otteluun. Kaudella 2015-2016 Eremenko oli Mestareiden liigassa ainoa suomalainen. Sitä edellisellä kaudella tositoimissa olivat Eremenko, Halsti ja Moisander.
Valioliigassa tällä kaudella jo kuusi maalia tykittänyt Pukki on pelannut Mestareiden liigassa viisi ottelua Schalkessa 2012-2013 ja viisi ottelua Celticissa 2013-2014. Näissä kymmenessä ottelussa Pukki ei tehnyt yhtään maalia. Suomalaisista ovat 2010-luvulla Mestareiden liigassa osuneet vain Eremenko ja Moisander.
Jos kriteerinä käytetään pelaajien määrää Mestareiden liigassa, voikin suomalaisen jalkapalloilun 2010-luvun alkupuolella tapahtunutta romahdusta pitää merkittävänä. Maajoukkueen heikko menestys 2010-luvulla ennen syksyä 2017 täydentää osaltaan teoriaa.
Hradeckyn ja Urosen myötä suomalaiset tulevat pelaamaan eniten pelejä Mestareiden liigassa sitten syksyn 2014, jos molemmat pysyvät vain kunnossa. Se onkin jo jonkin asteinen mittari sille, että pahin aallonpohja suomalaispelaajien kansainvälisessä tasossa olisi ohi.
Hradecky tulee tekemään ainakin historiaa. Hänestä tulee ensimmäinen ulkomaisessa seurassa Mestareiden liigassa pelannut suomalaismaalivahti. Tommi Koivistoinen ja Jani Viander pelasivat Mestareiden liigassa maalilla 1998 HJK:ssa.
Suomalaisen futiksen tason noususta kertoo tietysti myös fakta, että Suomen maajoukkue on kahden otteluvoiton päässä 2020 EM-kisoista.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Teemu Pukin hurja kausi jatkuu – kaatoi maalillaan Manchester Cityn
Kommentoi Facebookissa