Suomen ja Ruotsin rajalla ruuhkaa – ”Henkilöt saapuvat rajatarkastuksiin ilman asiakirjoja”

Rajanylitysaikeiden selvittäminen ruuhkauttaa liikenteen Torniossa.

Rajanylitysaikeiden selvittäminen ruuhkauttaa liikenteen Torniossa. (Kuva Rajavartiolaitos)

Länsirajalla on ollut myös rikostorjunnan tehtäviä.

RAJATARKASTUKSET Torniossa Suomeen saapuva liikenne on ajoittain ruuhkautunut. Rajavartiolaitos kertoo, että henkilöt saapuvat rajatarkastuksiin ilman henkilöllisyyttään osoittavia asiakirjoja.

Lisäksi Rajavartiolaitos huomauttaa, että virheellisestä uutisoinnista johtuen voi olla syntynyt käsitys, että esimerkiksi Ruotsin kansalaisten tuloa Suomeen ei voida evätä. Ruotsin kansalaisten rajanylitys voi tapahtua koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi Suomessa vain valtioneuvoston 7.5.2020 tekemän päätöksen perusteiden mukaisesti. Rajavartiolaitos toivoo kaikkien tutustuvan ohjeistukseen ennalta, jotta sujuva rajanylitys kyetään turvaamaan päätöksen mukaisilla perusteilla.

Länsirajalla on ollut myös rikostorjunnan tehtäviä. Pellon rajanylityspaikalla pysäytettiin 14.5. illalla Ranskan rekisterissä oleva ajoneuvo rajatarkastusta varten. Ajoneuvolla oli liikkeellä Ruotsista Suomen läpi Norjaan monikansallinen ryhmä, jonka henkilöllisyyksiä ja taustoja tarkasteltaessa selvisi kytkentöjä aikaisempiin rikoksiin Etelä-Suomessa sekä etsintäkuulutus.

Yksi ulkomaalainen henkilö otettiin kiinni ja kolme palautettiin Ruotsiin. Kiinniotettu toimitettiin poliisille jatkotoimia varten. Ryhmän kertomuksia ja toimintaa tarkasteltaessa heräsi epäilys liitännäisistä niin sanottuun liiri-ilmiöön eli liikkuviin rikollisryhmiin, joiden toimintatapana on aikaisemmin ollut nopea siirtyminen Euroopasta Pohjoismaihin, omaisuusrikokset ja nopea poistuminen alueelta.

  • Rajavartiolaitoksen ajantasaiset ohjeet rajanylittäjille löydät tästä

Lue myös: Suomen rajalla ruuhkaa Tornion rajanylityspaikalla – autojono oli pisimmällään noin 500 metriä

Kommentoi Facebookissa