Suomen jääkiekon superikäluokan tähdet poistuneet nyt kaukalosta

Yli 1000 NHL-ottelua pelannut olympiamitalisti Jussi Jokinen kiekkoili viimeiset kautensa Oulun Kärpissä

Yli 1000 NHL-ottelua pelannut olympiamitalisti Jussi Jokinen kiekkoili viimeiset kautensa Oulun Kärpissä. (Kuva Liiga)

Jussi Jokinen pelasi upean jääkiekkouran NHL:ssä sekä Suomen maajoukkueessa.

JÄÄKIEKKO Merkittävä jääkiekkoura päättyi tällä viikolla, kun Jussi Jokinen vahvisti Oulun Kärppien tiedotustilaisuudessa lopettavansa aktiiviuransa. Jokinen, 38, ehti pelata ammattilaisjääkiekkoa 20 vuoden ajan.

Jokinen syntyi vuonna 1983. Sitä ikäluokkaa pidetään yhtenä Suomen jääkiekkohistorian merkittävimmistä.

Samana vuonna syntyivät muun muassa Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu, joiden kanssa Jokinen pelasi maajoukkueessa niin nuorten kuin miestenkin tasolla. Koivun ja Ruudun tavoin Jokinen pelasi merkittävän NHL-uran.

Myös maalivahti Kari Lehtonen ja puolustaja Joni Pitkänen syntyivät 1983. Pitkänen ponnisti Jokisen tavoin NHL:ään Kärpistä.

Jokinen kiekkoili NHL:ssä vuosina 2005-18. Hän pelasi 951 NHL:n runkosarjaottelua, joissa keräsi tehopisteet 191+372=563.

Suomea Jokinen edusti olympialaisissa kahdesti voittaen hopeaa Torinossa 2006 ja pronssia Sotshissa 2014. Eräs suomalaisen kiekkohistorian kummallisuuksista on, ettei Jokinen kelvannut Jukka Jaloselle Vancouverin 2010 olympiajääkiekon Leijona-ryhmään, vaikka oli jääkiekkoilijana tuolloin parhaimmillaan. Jalonen ei ole koskaan perustellut tarkemmin, miksi Jokista ei olympialaisiin valittu.

MM-kisoissa Jokinen oli mukana seitsemän kertaa. Saldona oli yksi hopea ja kaksi pronssia.

Jokinen oli aina innokkaasti maajoukkueessa mukana. Hän otti osaa MM-kisoihin jopa 2010, vaikka ei olympialaisiin samalla kaudella kelvannut.

Jokisen päätös uransa lopettamisesta tarkoittaa, että 1983 syntyneiden suurimmat tähdet ovat kaikki nyt poissa kaukaloista. Joni Pitkäsen ura päättyi loukkaantumiseen 2014, Tuomo Ruutu lopetti 2017, Kari Lehtonen 2018 ja Mikko Koivu viime tammikuussa.

Suomessa siirryttiin jääkiekon juniorivalmennuksessa ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -hölmöilyyn 1998. Juniorivalmennuksen tasapäistämistä harjoitettiin 11 vuoden ajan, kunnes tajuttiin Suomen jääneen pelaajakehityksessä muista huippumaista jälkeen.

”Kaikki Pelaa” -ideologia johti osaltaan siihen, että 1983 syntyneiden jälkeen ei vastaavanlaisia superikäluokkia tullut pitkiin aikoihin. Vasta 1990-luvun puolivälin ja loppupuolen ikäluokista alkoi tulla useampia ”superpelaajia” vuosittain.

Jussi Jokinen, Tuomo Ruutu, Joni Pitkänen ja Mikko Koivu olivat poikkeuksellisen lahjakkaita jääkiekkoilijoita. He saavuttivat myös hurjat määrät mitaleita arvokisoissa vuosien 2004-16 aikana.

NHL:ssä kaikki pelasivat hienon uran, mutta Stanley Cupia kukaan ei heistä voittanut. NHL-joukkueissaan he olivat uransa huippuvuosina eliittiä, mutta itse joukkue ei koskaan ollut kokonaisuutena riittävän hyvä.

Teksti Otto Palojärvi

LUE MYÖS: Leijonien MM-joukkueen NHL-vahvistus – ”Kyllä mietittiin vähän”

Kommentoi Facebookissa