Suomen lapsilla maailman kolmanneksi parhaat mahdollisuudet – perheväkivalta silti ongelma

Voiko esimerkiksi lastensuojeluasioissa virkavastuun siirtää virkamieheltä yhtiön palveluksessa olevalle henkilölle?

Voiko esimerkiksi lastensuojeluasioissa virkavastuun siirtää virkamieheltä yhtiön palveluksessa olevalle henkilölle? (Kuva Fotolia)

Pelastakaa Lapset ry:n raportin mukaan joka neljänneltä lapselta riistetään lapsuus.

LASTENSUOJELU Suomessa lapsilla on kolmanneksi parhaat mahdollisuudet maailmassa elää lapsuuttaan. Kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset ry:n Varastettu lapsuus – Stolen Childhoods -raportissa todetaan, että vähintään 700 miljoonalta lapselta on kuitenkin lapsuus loppunut ennen aikojaan.

Kyse voi olla väkivaltaisuuksista ja konflikteista, jotka usein pakottavat perheet jättämään kotinsa, tai varhaisesta avioliitosta ja raskaudesta, lapsityöstä, huonosta terveydestä tai siitä, että koulunkäyntiin ei ole mahdollisuuksia. Vertailun mukaan lapsuus on eniten uhattuna Länsi- ja Keski-Afrikassa. Nigerin tilanne on arvioitu huonoimmaksi, ja sitä seuraavat Angola, Mali, Keski-Afrikan tasavalta ja Somalia.

Raportissa todetaan, että 5,9 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuolee vuosittain, suurin osa heistä ehkäistävissä tai hoidettavissa oleviin syihin. Maailmassa on myös 263 miljoonaa kouluikäistä lasta, jotka eivät ole koulussa. Pelastakaa Lapset on raporttia varten myös kartoittanut lapsiin kohdistuvia henkirikoksia. Joka päivä ympäri maailman tapetaan yli 200 poikaa ja tyttöä.

– Meillä on velvollisuus ja täydet edellytykset hoitaa asian paremmin. Äärimmäinen köyhyys sekä rakenteellinen syrjintä ja eriarvoisuus ovat tekijöitä, joihin voi ja tulee puuttua, sanoo Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri.

Vaikka lapsuuden haasteet ovat selkeimmät Länsi- ja Keski-Afrikassa, on myös nähtävissä joitakin edistyksen merkkejä. Esimerkiksi alle viisivuotiaiden kuolleisuus on puolittunut alueella vuoden 1990 jälkeen. Tämä osoittaa, että muutos on mahdollinen, kun lasten terveyteen ja hyvinvointiin panostetaan.

Vähiten lapsen mahdollisuus olla lapsi on uhattuna Norjassa, Sloveniassa, Suomessa, Alankomaissa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu vertailussa kolmannelle sijalle. Tähän vaikuttaa se, että yksi indeksin mittareista on lapsiin kohdistuvat henkirikokset. Lisäksi Suomessa alaikäisten synnytykset ovat yleisempiä kuin indeksin kärkimaissa Norjassa tai Sloveniassa.

Lapsia kuolee Suomessa myös oman perheenjäsenen surmaamana. Vuosien 2003–2011 seurantajaksolla perhe- ja lapsensurmia – alle 15-vuotiaana surmattuja lapsia – tapahtui keskimäärin neljä vuosittain, mutta poikkeuksena oli vuosi 2011, jolloin surmattuja oli seitsemän. Suomessa lapset kokevat väkivaltaa nimenomaan omassa perheessään ja lähipiirissään. Tästä väkivallasta vain pieni osa huomioidaan Pelastakaa Lasten uudessa indeksissä.

Pelastakaa Lapset kerää maailmanlaajuisesti nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan kaikkien maiden päättäjiä ryhtymään viipymättä toimiin lapsille annettujen lupausten lunastamiseksi. Globaali vetoomus luovutetaan syksyllä Suomen hallitukselle sekä maailman päättäjille YK:n yleiskokouksen yhteydessä. Vetoomuksen löydät tästä.

Kommentoi Facebookissa