Kuninkaallinen päivä tasavallassa – sadetta, päivänpaistetta ja pukuloistoa

Seremonioiden jälkeen presidenttiparit ja kuninkaalliset tervehtivät yleisöä Presidentinlinnan parvekkeelta.

Seremonioiden jälkeen presidenttiparit ja kuninkaalliset tervehtivät yleisöä pienen räntäkuuron saattelemana Presidentinlinnan parvekkeelta. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Pohjoismaiden kuninkaalliset muistivat puheissaan niin Muumipeikkoa kuin jääkiekkoakin.

SUOMI 100 Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlivat torstaina 1. kesäkuuta 2017 Helsingissä Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä Helsingissä. Päivän isäntinä toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tervehtivät Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonia ja tämän puolisoa Eliza Jean Reidia.
Presidentti Niinistö ja rouva Haukio tervehtivät Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonia ja tämän puolisoa Eliza Jean Reidia. (Kuva Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia)

Presidenttipari otti vastaan Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Jean Reidin Presidentinlinnan etupihalla juhlallisissa seremonioissa.

Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja saapuivat Presidentinlinnaan.
Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja saapuivat Presidentinlinnaan. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)
Presidenttipari otti vastaan Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Jean Reidin.
Presidenttipari otti vastaan Tanskan kuningatar Margareeta II:n, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian, Norjan kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan sekä Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Jean Reidin. (Kuva Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentinlinnan ohjelman jälkeen päivä jatkui Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren isännöimällä lounaalla kaupungintalolla. Suomen presidenttipari ja vieraat siirtyivät aamupäivän sadekuurojen tauottua Presidentinlinnasta kaupungintalolle kävellen ja tervehtivät yleisöä matkalla.

Vieraiden korut kiinnittivät päivän aikana huomiota. Jenni Haukio piti Tanskan kuningatar Margareetalta saatua monogrammein varustettua rintakorua. Margareetalla oli Urho Kekkosen aikoinaan lahjoittama rintakoru. Kuningatar Sonjalla nähtiin puolestaan presidentti Niinistöltä ja rouva Haukiolta saatu Kalevalan Naisen ääni -niminen kaulakoru.

Presidenttiparit ja kuninkaalliset siirtyivät Presidentinlinnasta kaupungintalolle kävellen. Etualalla Tanskan kuningatar Margareeta II ja presidentti Niinistö.
Presidenttiparit ja kuninkaalliset siirtyivät Presidentinlinnasta kaupungintalolle kävellen. Etualalla Tanskan kuningatar Margareeta II ja presidentti Niinistö. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)
Rouva Haukio tervehtii Cygnaeus Lågstadieskolanin koululaisia.
Rouva Haukio tervehtii Cygnaeus Lågstadieskolanin koululaisia. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Vieraat saivat seurata heille esiintyviä tanssijoita, Koko Suomi tanssii -esityksessä oli tanssijoita yhteensä noin sata. He olivat tanssin harrastajia sekä kansantanssin että katutanssin puolelta, alakouluikäisistä eläkeläisiin.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia kirjoittivat nimensä Helsingin kaupungin vieraskirjaan.
Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia kirjoittivat nimensä Helsingin kaupungin vieraskirjaan. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)
Presidenttiparit ja kuninkaalliset seurasivat Koko Suomi tanssii -esitystä.
Presidenttiparit ja kuninkaalliset seurasivat Koko Suomi tanssii -esitystä. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Iltapäivällä presidentti Niinistö, rouva Haukio ja Pohjoismaiden valtionpäämiehet osallistuivat ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Hanasaaren uudelleenvihkimiseen. Tilaisuutta isännöi Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Presidentti Niinistö piti Hanasaaren avajaistilaisuudessa puheen, jossa hän käsitteli pohjoismaista yhteistyötä, arvoja ja historiaa. Hänen mukaansa itsenäisyys ei ole koskaan tarkoittanut Suomelle erillisyyttä muista Pohjoismaista.

Pohjoismaiden valtionpäämiehet osallistuivat ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Hanasaaren uudelleenvihkimiseen.
Pohjoismaiden valtionpäämiehet osallistuivat ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Hanasaaren uudelleenvihkimiseen. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

– Tänä päivänä Pohjoismaat ovat maailman huippuja hyvinvoinnissa ja yhteiskunnallisessa vakaudessa. Jaamme myös yhteisen maailmankatsomuksen ja arvopohjan – samankaltaisen tavan toimia niin keskenämme kuin ulkomaailman kanssa, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö korosti, että Pohjoismaiden menestystekijöistä täytyy pitää huolta, jotta ne eivät haperru eivätkä murru.

Aikaisemmin päivällä Norjan kuningas Harald V oli siteerannut puheessaan Tove Janssonia, nyt Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa hauskutti kuulijoita viitaten omassa puheessaan jääkiekkoon. Kaarle XVI Kustaa vieraili Hanasaaressa jo vuonna 1975 avatessaan tilat presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Iltapäivällä juhlavieraat kuuntelivat musiikkiesityksiä Sibeliuksen puistossa.
Iltapäivällä juhlavieraat kuuntelivat musiikkiesityksiä Sibeliuksen puistossa. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)
Sibelius-puistossa kuultiin muun muassa Musiikkitalon kuoron laulua.
Sibelius-puistossa kuultiin muun muassa Musiikkitalon kuoron laulua. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Iltapäivällä juhlavieraat tutustuivat Sibelius-monumenttiin Sibeliuksen puistossa. Puistossa kuultiin muun muassa Musiikkitalon kuoron laulua, joka esitti yhdessä Tapiolan lapsikuoron kanssa Finlandia-hymnin.

Päivän päätti juhlapäivällinen Presidentinlinnassa. Juhlapäivälliselle osallistui noin 180 kutsuvierasta, joiden joukossa oli poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa sekä talouden, tieteen ja kulttuurin edustajia. Pohjoismainen yhteistyö oli erityisesti huomioitu kutsuvieraissa.

Presidentinlinnassa olivat vieraina myös presidentti Tarja Halonen, tohtori Pentti Arajärvi sekä presidentti Martti Ahtisaari.

Juhlapäivälliselle osallistuu noin 180 kutsuvierasta, joiden joukossa on poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa.
Juhlapäivälliselle osallistui noin 180 kutsuvierasta, joiden joukossa oli poliittisia johtajia ja virkamieskuntaa. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Päivällisellä puheet pitivät presidentti Niinistö ja Tanskan kuningatar Margareeta II. Margareeta suitsutti omassa puheessaan Suomen lumoavaa luontoa, josta löytyy ”suunnattomat metsät, järvet ja pienet kalliosaaret, joilla Muumipeikko asustaa”.

Päivällisellä esiintyivät Kaartin soittokunta Jyrki Koskisen johdolla ja Shamu-yhtye. Kaartin soittokunta esitti muun muassa Jean Sibeliuksen, Väinö Haapalaisen ja Lasse Mårtensonin kappaleita. Shamu-yhtyeen esitys ilmensi karhun mahtia ja erityisasemaa pohjoisten kansojen ja itämerensuomalaisten perinteissä.

Suomen kokkimaajoukkue valmisti Presidentinlinnan juhlapäivällisen.
Suomen kokkimaajoukkue valmisti Presidentinlinnan juhlapäivällisen. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Suomen kokkimaajoukkue valmisti juhlapäivällisen. Päivällisen ruokalista käsitti Ontojärven kirjolohta kolmella tavalla, kukkakaalia ja tillikastiketta, paahdettua valkohäntäpeuran fileetä, kuusenkerkkäkastiketta sekä hopeasipulia peuratäytteellä.

Jälkiruokana tarjottiin suomalainen juustovalikoima, Kultarannan raparperimosaiikki, vadelma- ja punaherukkabavaroise sekä suolalla maustettua karamellijäätelöä. Kokkimaajoukkue voitti Ehrfurtin olympiakisoissa kultaa vuonna 2016 ja juhlapäivällisen menu noudatteli kilpamenuta.

Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlivat Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Mukana olivat myös presidentti Martti Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen sekä tohtori Pentti Arajärvi.
Pohjoismaiden valtionpäämiehet juhlivat Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä. Mukana olivat myös presidentti Martti Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen sekä tohtori Pentti Arajärvi. (Kuva Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia)

Rouva Jenni Haukiolla oli yllään iltajuhlassa talvitaivaansininen asu, joka on hänen luottosuunnittelijansa Sari Nordströmin luomus. Elegantti asu on nähty myös Presidentinlinnan juhlissa vuonna 2014. Rouva Haukio kantoi kaulassaan lisäksi edellisenä päivänä lahjoituksena saatua näyttävää jaloberyllikorua. Kuningatar Silvialla oli iltajuhlassa prinsessa Victorian usein käyttämä The Baden Fringe -tiara.

Kommentoi Facebookissa