KALASTUS Suomen lohirikkaimman joen, Tornionjoen, kalastuskausi alkaa 1. kesäkuuta. Joen lohenkalastus on kehittynyt kävijämääriltään 2010-luvulla suureen suosioon. Paikallisella murteella Väylänä tunnettu kalapaikka houkuttaa jokilaaksoon vuosittain yli 10 000 vapakalastajaa.
Suosion syynä on kesäisin jokeen nouseva suurimmillaan yli 100 000 lohen nousumäärä, joka nostaa saalisvarmuuden kotimaan lohijoista parhaaksi. Ensimmäiset lohet nousevat Tornionjokeen jo toukokuussa, jolloin kalastus on vielä kiellettyä.
Alkukesän nousijoiden joukossa liikkuvat yleensä ne kaikkein suurimmat yksilöt, joille painoa voi kertyä jopa yli 20 kiloa. Suurlohien aikaa on myös koko kesäkuun kalastuskausi.
Nousumäärän päivittäiset huippulukemat nähdään yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa. Yhden vuoden merellä syönnösvaelluksella viettäneet pienemmät lohet saapuvat apajille enimmäkseen heinäkuussa. Lohen sallittu kalastuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun. Lohenkalastus on kiellettyä sunnuntaista kello 19.00 maanantaihin kello 19.00 viikoittain.
Vieheen valinnassa kalastaja törmää runsaaseen valikoimaan vaappuja, lusikkauistimia ja perhoja. Parhaat ottivieheet voivat vaihdella kalastuskauden kuluessa koon ja värin osalta.
– Väylän saamamiesten siimassa näkyy usein monien lohensoutajien kestosuosikki punamusta vaappu kooltaan 5-8 senttiä, sellaisella voi kalastuksen aloittaa kesän kalastusretkellä melko luottavaisin mielin, vinkkaa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Petter Nissén joelle ensi kertaa suuntaaville.
Suurikokoisen joen suosituin kalastustapa on soutu-uistelu. Rannalta vieheitään heittävät löytävät myös hyviä ottipaikkoja useiden koskien alueilla.
Suomen ja Ruotsin rajajokena virtaavan kalastuskohteen kuntia ovat kotimaassa Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Enontekiö. Saalistilastoinnin mukaan anteliain kohta jokea on yleensä Kolarin kunta, mutta myös muiden kuntien alueilta saadaan hyviä saaliita.
Jokaiseen kuntaan on mahdollista ostaa oma kausilupansa tai kerralla koko joen alueelle. Lyhyemmällä kalastusmatkalla voi lunastaa luvan viikoksi tai vuorokaudeksi. Koko joen kattava yhteislupa helpottaa matkallaan paljon liikkuvia kalastajia.
Lue myös: Saamelaiskäräjät vaatii – kyttyrälohi tulee määritellä haitalliseksi vieraslajiksi
Kommentoi Facebookissa