Suomen miehet 7 vuoden tauon jälkeen maaotteluvoittoon – viimeinen laji ratkaisi!

Topi Raitanen voitti sekä 3000 metrin esteet että maaottelun ratkaisseen 1500 metrin juoksun

Topi Raitanen voitti sekä 3000 metrin esteet että maaottelun ratkaisseen 1500 metrin juoksun. (Kuva SUL)

Voiton ratkaisi Suomi-Ruotsi-maaotteluun päättäneen 1500 metrin voittoon kirinyt Topi Raitanen.

MAAOTTELU Ruotsi-ottelu päättyi Tampereen Ratinassa upeisiin suomalaisjuhliin, kun Suomen miehet käänsivät viimeisessä lajissa maaottelun edukseen yhteispistein 206–202. Naisten ottelu päättyi Ruotsille 216–194.

Suomen miehille maaotteluvoitto oli kautta aikain 46:s. Edellisen kerran Suomi voitti miesten maaottelun vuonna 2011.

Suomen voiton ratkaisi maaotteluun päättäneen 1500 metrin voittoon kirinyt Topi Raitanen, joka vei voiton loppukirissä ajalla 3.45,45. Edellispäivänä 3000 metrin esteet voittaneen Raitasen lisäksi ratkaisevat pisteet haalivat kolmanneksi juossut Joonas Rinne ja viidenneksi taistellut Tuomo Salonen.

– Olen harjoitellut Kalle Berglundin kanssa ja tiedän, millainen juoksija hän on, Raitanen kiteytti nappiin sujuneen juoksun kulun.

Tilanne oli tasapisteissä ennen päätöslajia, kun Antti Ruuskasen johdolla tullut kolmoisvoitto keihäässä tasoitti tilanteen. Ruuskasen voittoheitto kantoi 82,25. Sen Oliver Helander ja Toni Kuusela täydensivät kolmoisvoitoksi tuloksin 79,22 ja 75,96.

– Hienosti tultiin perävasemmalta ohi ja vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Näin se pitää urheilussa olla, että mikään ei ole ratkennut ennen kuin on kilpailtu, keihäänheiton voittanut Antti Ruuskanen totesi miesten maaottelun voitosta.

Oskari Lehtonen kuorrutti hienon kilpailukautensa maaottelussa 200 metrin voittoon ajalla 20,96. Se oli hienoa jatkoa edellispäivänä 4 x 100 metrin viestijoukkueen kanssa juostulle maaotteluennätykselle.

Nea Mattilan kausi 400 metrin aidoissa on tuonut useita ennätysparannuksia, eikä maaottelu ollut poikkeus. Mattila kiri vahvalla lopullaan voittoon ajalla 57,81 ja lohkaisi ennätyksestään 0,3 sekuntia. Hän on parantanut tänä vuonna ennätystään roimasti, sillä viime kaudella hän juoksi parhaimmillaan 59,99.

Simo Lipsanen teki kolmiloikassa sen, mitä häneltä toivottiin ja odotettiin. Lipsanen hyppäsi voittoon tuloksella 16,31. Kun Topias Koukkula ja Arttu Tyystjärvi veivät seuraavat sijat, otti Suomi lajivoiton pistein 16–6.

– Voitto oli tänään tärkein ja pisteet, Lipsanen tuumi kilpailusta.

Hänellä on ollut haasteita askelmerkin kanssa, Ratinassakin tuli kolme yliastuttua. Kauttaan Lipsanen kuvasi vaihtelevaksi, mutta toivoi ensi kaudelle löytävänsä sapluunan siihen, että vire myös jatkuisi hyvänä.

Naispika-aiturit löysivät juoksuunsa hurmoksen, jolla heltisi tilastojen povaama kolmoisvoitto. Juoksussa päästiin liikkeelle vasta toisella yrittämällä, mikä jo aavistuksen koleassa kelissä söi hieman tuloksia. Nooralotta Neziri vei voiton ajalla 13,13. Annimari Korte ja Reetta Hurske olivat toinen ja kolmas ajoin 13,23 ja 13,27.

Myös Elmo Lakka rynnisti lajivoittoon pika-aidoissa, vaikka kolhi aitaa melkoisesti. Kotiyleisöä riemastuttanut voitto tuli ajalla 13,72.

–  En ole aikaan tyytyväinen. Riskijuoksulla haettiin ennätystä, hyvässä syyskesän kunnossa oleva jyväskyläläinen sanoi.

Lue myös: Suomi johtaa miesten Ruotsi-maaottelua – pikaviestimiehet jälleen vireessä

Kommentoi Facebookissa