Suomen naiset saivat viestipronssia – Ruotsi oli vahvempi loppukirissä

Krista Pärmäkoski Suomen ankkurina ei onnistunut pudottamaan Ruotsia matkastaan.

Krista Pärmäkoski Suomen ankkurina ei onnistunut pudottamaan Ruotsia matkastaan. (Kuva AOP)

Naisten viestihiihto oli ennakkosuosikkien norjalaisten ylivoimaa.

LAHDEN MM-KISAT Mitalitoiveet olivat jälleen ilmassa, kun Lahden MM-hiihdoissa oli vuorossa naisten 4 x 5 kilometrin viestihiihto.

Aloittajaksi valittu sitkeä Aino-Kaisa Saarinen toi kokemuksellaan Suomen ensimmäiseen vaihtoon toisena, seitsemän sekuntia Norjan Maiken Caspersen Fallan perässä. Suomen kanssa samassa ryhmässä olivat myös Puola ja Ruotsi.

Toisella osuudella Kerttu Niskanen onnistui erinomaisesti ja Suomi vaihtoi ensimmäisenä, kuitenkin lähes tasoissa Norjan Heidi Wengin kanssa. Ruotsin Charlotte Kalla joutui taipumaan 13 sekunnin verran, USA oli noussut neljänneksi.

Norjan Astrid Jacobssen oli liian vahva kolmannella osuudella Laura Monoselle ja repi vuonomaalle peräti 56 sekunnin eron vaihdossa. Myös Ruotsin 19-vuotias Ebba Anderson ehti vaihtoon ennen nihkeillä suksilla lasketellutta suomalaista.

Maailmanmestaruus oli jo ratkaistu ennen viimeisiä hiihtokierroksia, sillä Norjan ankkurina oli kisojen vielä kruunaamaton hiihtokungatar Marit Björgen. Ruotsin Stina Nilsson ja Suomen Krista Pärmäkoski lähtivät ratkaisemaan hopeamitalin kohtaloa. Katsomossa jännittivät niin Ruotsin kuningas Carl Gustav kuin Suomen presidentti Sauli Niinistö. USA:n Jessica Diggins lähti neljäntenä kaksikymmentä sekuntia kaksikosta.

Björgen toi lopulta Norjan ylivoimaiseen voittoon yli minuutin erolla. Pärmäkoski pyrki pudottamaan sitkeästi roikkuneen Nilssonin matkastaan viimeisissä nousuissa, mutta ei onnistunut.

Loppuratkaisu nähtiin vasta stadionilla, maalissa ruotsalainen oli lopulta puoli sekuntia loppuun asti yrittänyttä Krista Pärmäkoskea edellä. Pronssimitali Suomelle on hieno saavutus, vaikka ei aivan eilisenkaltaista huumaa koettukaan.

 

 

Kommentoi Facebookissa