PELIT Tampereen Vapriikissa on avattu Suomen pelimuseo, joka esittelee hyvin kattavasti kotimaista pelihistoriaa ja -kulttuuria. Kyseessä on pysyvä näyttely.
Tampereen kaupungin, Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyössä syntynyt projekti on hyödyntänyt myös joukkorahoituskampanjaa. Mesenaatit pääsivät testaamaan museota jo joulukuussa 2016, virallisesti näyttely aukesi 5. tammikuuta 2017.
Sanotaan se heti kärkeen: kyseessä on huikea kulttuuriteko. Esillä on sata suomalaista peliä eri alustoilta (tietokoneet, konsolit, mobiililaitteet, lautapelit, roolipelit yms), minkä lisäksi paikan päälle on rakennettu tiettyjen aikakausien mukaan sisustettuja pelihuoneita sekä arcade-meininkiin keskittyvä pieni pelihalli.
Näyttelyyn astuessa on vaikeaa valita mihin suuntaan ampaisee ensimmäisenä. Kaikkialla on jotain mielenkiintoista koettavaa. Nuoruudesta tuttuja esineitä tai sovelluksia, joiden olemassaolon ehdit jo unohtaa. Kulttipelejä, joista olet kuullut vain legendoja. Mikä parasta, valtaosaa pääset itse kokeilemaan.

Pelimuseon kokoamisesta vastanneet henkilöt ovat tehneet älyttömän hienoa taustatyötä. Kylmät väreet kulkevat pitkin selkäpiitä kun astut huoneeseen, jonka seiniä koristaa nuoruudesta tutut julisteet tai lapsuuden suosikkijoukkueiden oheistuotteet.
Ennen kaikkea on pakko hehkuttaa sitä, miten nuo sata suomalaista esillä olevaa peliä on valittu. Siinä missä Max Paynen, Angry Birdsin ja Clash of Clansin kaltaiset tunnetut kotimaiset menestystarinat ovat itseoikeutetusti vitriineissä, pääset tutustumaan valtavirrasta poikkeaviin peliharrastajien salaisiin suosikkeihin kuten Åkesoftin kehittämään Inva-taxiin vuodelta 1994.
Tuntuu uskomattomalta, että yläasteen välitunneilla pelattu mäkihyppypeli Deluxe Ski Jump, täysin oman ystäväpiirin luonut nettipeli Kiekko.tk tai vaikkapa työpaikan paremmasta työtuolista kilvoitteluun käytetty pulmapeli Tower Bloxx ovat esillä museossa. Niillä oli ja on edelleen oma yleisönsä, mutta oli vaikeaa kuvitella niiden nousevan tasavertaisena suositumpien pelien rinnalle.

Personoiduista huoneista ja näistä tarkkaan valituista nimikkeistä jää fiilis, että joku toinenkin osaa arvostaa elettyä nuoruuttasi. Että se on ollut sittenkin merkityksellistä aikaa. Kaikki ne vapaa-ajan pelaamiseen mitä erilaisimmissa muodoissa käytetyt tunnit, ne ovat nyt tunnustettu tärkeäksi osaksi historiaa ja värittävät Suomi 100 -juhlavuotta.
Ehkä vieläkin hienompaa on, että Suomen pelimuseosta löytyy takuuvarmasti tarttumapintaa kaikille. Iästä ja sukupuolesta riippumatta. Vaikka et olisi pelannut tietokonetta tai konsoleita, jotain tuntemuksia herättänee kuitenkin esimerkiksi savuisten baarien nurkista tuttu Pajatso, Taru Valkeapään juontamana kulttisuosioon noussut TV-peli Hugo, Speden Speleistä tuttu nopeuspeli, matopeli, Hullunkuriset perheet tai Afrikan tähti.
Menit sitten yksin, kavereiden tai perheen kanssa, kannattaa varata aikaa. Yllätyt kuinka nopeasti aika vierähtää.
Kommentoi Facebookissa