Suomen rajoilla ei ole jätetty turvapaikkahakemuksia rajoitusten alettua – ”Hakijoita tulee koronan takia poikkeuksellisen vähän”

Koronaviruspandemian aikana on jätetty vain vähän turvapaikkahakemuksia.

Koronaviruspandemian aikana on jätetty vain vähän turvapaikkahakemuksia. (Kuva Rajavartiolaitos)

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on muutenkin ollut alhainen viime vuosina.

KORONAVIRUS Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut selvästi koronaviruspandemian aikana. Suomen rajoilla ei ole jätetty turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan 19.3.2020.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty ajanjaksolla 19.3.–30.4.2020 yhteensä 78. Hakijat ovat pääosin oleskelleet Suomessa jo ennen kuin maahantulon rajoitukset tulivat voimaan koronaviruspandemian takia. Kahdeksan hakijan saapumisajankohtaa ja matkareittiä selvitetään vielä turvapaikkatutkinnassa.

– Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on muutenkin ollut alhainen viime vuosina, mutta juuri nyt hakijoita tulee koronan takia poikkeuksellisen vähän, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Kaikkiaan vuonna 2020 on jätetty 502 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Maahanmuuttovirasto tekee päätöksiä vireillä oleviin turvapaikkahakemuksiin normaalisti.

Turvapaikkapuhuttelut olivat tilapäisesti keskeytettyinä 16.3.–14.4.2020. Nyt puhutteluja pidetään tiloissa, joissa työntekijät ja asiakkaat pystytään suojaamaan riittävällä tavalla mahdollisilta koronatartunnoilta. Käytetyissä puhuttelutiloissa on muun muassa pisaratartunnoilta suojaavat suojapleksit.

– Pandemian aikana hakemusjonoa on pystytty lyhentämään merkittävästi. Päätöksiä on saatu tehtyä normaalilla tavalla jo puhutelluille hakijoille samalla kun uusia hakemuksia on tullut vähänlaisesti. Selkeästi suurimmassa osassa jäljellä olevista hakemuksista käsittelyn eteneminen edellyttää hakijan puhuttelua, sanoo Lehtinen.

Kansainvälistä suojelua voi hakea myös poikkeusolojen aikana. Turvapaikkahakemuksen voi tehdä vain Suomessa, kuten tavallisestikin. Poliisi tai Rajavartiolaitos ottaa vastaan hakemuksen, kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja ohjaa hakijan vastaanottokeskukseen.

Jos turvapaikanhakija saapuu Suomeen ulkomailta, vastaanottokeskus ohjaa hänet 14 vuorokauden karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Lue myös: Vastaanottopaikkoja lisätään – leireiltä siirrettäviä alaikäisiä turvapaikanhakijoita alkaa saapua kevään aikana

Kommentoi Facebookissa